ЕГИПАТСКА ОПЕРА ИЗ КАИРА – THE BLUE ELEPHANT

„Месец египатске културе“ у Србији и поводом 110 година од успостављања дипломатских односа између Египта и Србије обележава се разним културним догађајима и манифестацијама.
У Новом Саду, у уторак, 31. јула у Српском народном позоришту, на сцени „Пера Добриновић“ с почетком у 20 часова, наступиће Египатски модерни плесни театар са новијом плесном представом THE BLUE ELEPHANT, као врхунцем „Месеца египатске културе“.

Представа је настала 2014. године и заснована на истоименом роману који је годину дана након изласка постао најпродаванији роман на Међународном сајму књига у Каиру 2013. године.

Аутор романа Ахмед Мурад, је млади писац који веома привлачи пажњу публике и критике. Мурад је успео да својим делима подстакне читање код младих. Роман је пун снова и визија које подстичу читаоца да ослободи машту, да открије своју истину.

Представа траје 70 минута.

Улаз је слободан, а улазнице ће моћи да се подигну на Билетарници Српског народног позоришта, на дан извођења представе, од 17 часова, до почетка представе.

 

Египатски модерни плесни театар, основан 1993. године у Египатској опери из Каира, први је такве врсте у арапском свету и постигао је велики успех у испитивању уметности у Египту, арапској и другим цивилизацијама. Овај плесни театар, са више од 26 наступа и учешћа на међународним фестивалима, представио се у многим европским земљама, САД, Кини, Кореји и арапским земљама, али и на сценама најпрестижнијих позоришта и интернационалних опера: Франкфурт Опера, Опера у Пекингу, Театро Карињано у Торину… Више пута је освајао награде од којих је најзначајнија ITI међународно признање, Немачка…

Монадел Антaр, млади уметник и кореограф, постао је уметнички директор и кореограф компаније. У складу са својом новом визијом и стилом, уметничка активност компаније се фокусира на различите жанрове европског модерног плеса и ослобађа се традиционалних позоришних стега ради постизања међународних модерних плесних стандарда.

Амбасада Египта у Београду у сарадњи са Народном скупштином Србије, Министарством културе и информисања, Секретаријатом за културу града Београда, Покрајинском владом, Покрајинским секретаријатoм за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, Заводом за културу Војводине и Српским народним позориштем.