„ЕГЗИТ“ ЈЕ ФЕСТИВАЛ ДРОГЕ И ЗАПАДЊАЧКЕ СУБКУЛТУРЕ! УМЕСТО „ЕГЗИТА“, УНЕСКО НА ПЕТРОВАРАДИНСКОЈ ТВРЂАВИ!

„Српска радикална странка је мишљења да је потребно хитно, без одлагања, „Егзит“ фестивал иселити са Петроварадинске тврђаве, као споменика културе од изузетног значаја и моментално прекинути финансирање овог приватног високопрофитног подухвата. „Егзит“ је фестивал дроге, који промовише западњачку субкултуру. За време трајања овога фестивала у Новом Саду има више наркотика него у читавом Авганистану. По разним основама, ова приватна фирма, сваке године згрће десетине милиона из буџета са свих нивоа власти, а не полаже никоме рачун. Уместо милионских износа који се дају „Егзиту“, потребно је новац из буџета усмерити на финансирање институција и манифестација које баштине и промовишу историју, традицију и културу српског народа и националних мањина, које живе на простору Републике Србије.“ – изјавио је на данашњој, ванредној конференцији за медије Ђурађ Јакшић, председник Посланичке групе „Др Војислав Шешељ – Српска радикална странка“ у Скупштини АП Војводине.

Јакшић је рекао, да нигде да свету не постоји пример, да се на изузетно вредном споменику културе, попут Петроварадинске тврђаве, одржава фестивал који окупља неколико десетина хиљада људи, зато што манифестација таквог типа угрожава физички опстанак самог споменика културе.

„Не постоји ни један конзерватор, стручњак за заштиту непокретних културних добара, који ће дати сагласност да се фестивал попут „Егзита“ одржава на објекту, који је изграђен пре 250 година. Петроварадинска тврђава је војни фортификацијски бисер, са јединственим системом подземних војних галерија у дужини од 17 километара, и има све потенцијале да буде део светске културне баштине, као друга по величини тврђава у Европи после француског Вердена. Ми, српски радикали, смо мишљења да Нови Сад, у оквиру припрема за престоницу културе 2021. године, не сме пропустити јединствену прилику како би покренуо иницијативу и кампању, са крајњим циљем да Петроварадинска тврђава буде део светске културне баштине, под заштитом УНЕСКА. Уместо фестивала дроге, на Петроварадинској тврђави нам је потребан УНЕСКО.“ – истакао је Јакшић.

Српски радикали истичу да, једно од стратешких опредељења Новог Сада, треба да буде иницијатива за упис Петроварадинске тврђаве на листу светске културне баштине. У питању је вишегодишњи подухват и посао, који би огромну економску, туристичку и привредну корист донео Новом Саду и Републици Србији.

„Уместо да Петроварадинска тврђава пуни буџет Новог Сада, град на годишњем нивоу издваја милионе за њено одржавање, док је бесплатно уступа приватној фирми „Егзит“ доо, која никоме у Србији не полаже рачуне, а финансира се из буџета. Српска радикална странка апелује на надлежне државне органе да се уразуме и дозову памети, да се прекине финансирање „Егзита“ и да се овај фестивал избаци са Петроварадинске тврђаве.“ – закључио је Ђурађ Јакшић.