EGZOTIČNO STOČARSTVO

Ako neko želi da se upusti u egzotično stočarstvo , koje je sad u trendu, da ne bude posle nismo znali:

6 RAZLIKA IZMEĐU LAMA I ALPAKA :

  1. Uši : Uši alpake imaju kratku ušnu školjku u obliku manje kljove, dok lame imaju mnogo duže, uši u obliku dlakavih banana.
  2. Veličina: alpaka obično teži oko 70 kilograma dok lame mogu biti težine   od 130 do 200 kilograma. Visina leđnog grebena  alpaka varira između  86 i 92 cm, dok se kod lama obično kreće između  107 i  117 cm.
  3. Izgled glave: Lame imaju duže lice; lice alpake deluje malo tupo, dajući im „priglup izgled“ ( (i nisu baš neki partneri za domine, šah ili karte)
  4. Namena: već više od 5000 godina, alpake se uzgajaju zbog vune (u Peruu i za meso, vole peruanci i da bace na roštilj), dok su lame uzgajane  odvjkada kao domaće tovarne životinje, a i  zbog mesa.
  5. Dlaka: Od dlake alpake se dobija finija vuna nego od lamine. Alpaka takođe daje više vune u raznovrsnijim bojama od svog većeg rođaka. Lame  za razliku od alpake obično nemaju toliko kosmatu dlaku na glavi.
  6. Ponašanje: Alpake žive u stadima , dok su lame više nezavisne. Alpake su živahnije i nemirnije od lama, koji se često koriste kao čuvari za alpake, ovce i drugu sitnu stoku.

I na kraju da napomenemo za optimalne uslove uzgoja  i života zahtevaju nadmorsku visinu od 2,5 do 4 km 

(U Vojvodini sa geografskim poreklom!!!??? Pa kako, pa lako biće i toga.)

Za vojvodjanske.rs: B. M.