ЕКИПА ПЕШТАНСКЕ СРПСКЕ ГИМНАЗИЈЕ НА ОЛИМПИЈАДИ ИЗ РОБОТИКЕ

На позив Интернационалног ФИРСТ Комитета (FIRST Global), организатора Међународне олимпијаде у роботици, ученици Српске гимназије “Никола Тесла” из Будимпеште и београдске гимназије “Креативно перо”, заједно са својим менторима, представљају Србију на Олимпијским играма у роботици, којe се одржавају у Мексико Ситију, главном и највећем граду државе Мексико.

Олимпијско такмичење се састоји у решавању проблема модерног света који се огледа у утицају различитих извора енергије на животну средину модерног човека. Такмичари ће решавањем задатака различитог типа и из различитих области покушати да дају одговоре на овај значајан глобални проблем. Ти одговори ће бити полазиште за проналазак решења за бољу заштиту животне средине од штетних утицаја.

Основни циљ овог пројекта је јачање свести о важности СТЕМ образовања, као дугорочне опције за будућност младих људи, као и пружање подршке интеркултуралној сарадњи и разменама. Посебна занимљивост ових „научних игара“ је у томе што је акценат на заједничком раду, тако да тимове чине ученици из различитих земаља.

Циљ је да се развија свест о томе да само заједничким радом свих младих људи у свету планета Земља може бити сачувана од негативних утицаја савремене индустијске производње, као највећег корисника топлотне енергије.

Прошле године се за учешће на овом значајном пројекту пријавило више од 160 националних тимова широм света. Сваки тим има највише петоро ученика и једног ментора, а нашу екипу чине Владана Јоксимовић, Катарина Андрић, Нађа Марчетић, Теодора Грубанов и Анђела Преочанин.

У оквиру припрема за учешће на овој специфичној научној Олимпијади, све екипе су добиле робота, који је у растављеном стању стигао из САД-а. Главни задатак је да се робот састави и да се програмира његов рад. Израда софтвера је посебно захтеван и кључни задатак, који ће ученици решавати под вођством главног техничког ментора и наставника информатике у ИЦТ клубу, Вука Вујовића, уз подршку његове колегинице Јелене Ђурић, професорке математике у Српској гимназији у Будимпешти.

Извор: Српске недељне новине, Будимпешта