ЕКО СОРА КАМП ЗАСАВИЦА 2023

У Специјалном резервату природе „Засавица“ свечано је отворен „ЕКО СОРА КАМП ЗАСАВИЦА 2023“. Отварању је присуствовао министар без портфеља задужен за координацију активности и мера у области односа републике Србије са дијаспором, Ђорђе Милићевић и градоначелница Светлана Миловановић са сарадницима.
Идеја овог кампа је да се окупе деца и млади из региона и дијаспоре и да открију кроз волонтерски рад и истраживања заштићеног природног добра нешто о својој земљи, а бавиће се мерама санације екосистема уклањањем алохтоних инвазивних врста на пашњаку Ваљевац.
Градоначелница Миловановић је изразила задовољство што је баш Сремска Митровица први град од 20 градова и општина у Србији у којима се одржавају ови кампови. Око 150 деце из региона и дијаспоре боравиће у СРП „Засавица“ наредних 7 дана, а имаће прилику да кроз радионице обнове или науче свој матерњи српски језик, а такође имаће радионице на тему историје и географије. Велико историјско-културно наслеђе које има наш град упознаће обиласком града са водичима.
Министар Милићевић је рекао да су ови кампови прилагођен модерним временима, окренути ка млађим генерацијама, са циљем да се млади из дијаспоре окупe у Србији. Кампови су тематски, поред теме кампа млади се друже, размењују знања и искуства, причају на срспком језику, а такође важно је да упознају културно историјску баштину и Засавице и Сремске Митровице, као и читавог региона. На тај начин ће се Србија још више приближити њиховом срцу како би једног дана када заврше школе размишљали да се врате у Србију.
Милићевић је изразио захвалност локалној самоупрви, истичући оперативност у припреми и организацији кампа.

Извор: Град Сремска Митровица