ЕКО ТАМИШ – НОВИ СРПСКО-РУМУНСКИ ТУРИСТИЧКИ ПРОИЗВОД

Заједнички пројекат Србије и Румуније „Еко Тамиш – нови туристички производ“ започет је средином прошле године са основним циљем да се кроз промоцију туризма развијају економски потенцијали приобаља дуж целог тока реке Тамиш од 350 километара.

За ту намену одобрена су средства из фондова Европске уније у износу од близу милион евра. У посао су укључени Покрет горана и центар волонтера Панчево, Привредне коморе Србије и Јужнобанатског округа и две асоцијације из Румуније: Митонија и асоцијација за промоцију туризма. Пројекат се завршава децембра ове године.

Осим прелепих предела дуж обале Тамиша оно што чини богатство те реке је богата флора и фауна. Стручњаци кажу да на средњем Потамишју живи више од 150 птичјих врста, и то би могла бити права атракција за светске посматраче птица. Интересантан је за ловце, риболовце, рекреативце али недовољно искоришћен. На томе се сада интензивно ради у оквиру заједничког пројекта Србије и Румуније. Промовишу се туристички потенцијали, конкретне локације , и на који начин би оне могле да се искористе.

„Активност нашег дела пројекта јесте постављање мобилијара дуз реке Тамиш, а он се огледа у постављању разних табли за усмеравање, путоказа, клупа, осматрачница за птице, освежавање места за пецање“, каже љиљана Коневски, председница Покрета горана и центра волонтера Панчево

Потенцијали Тамиша мало су искоришћени са обе стране. Румунски партнери имају исте активности .

„Урадили смо доста до сада . Пројекат смо промовисали и на сајму туризма у Румунији и тада је било доста питања и великог интересовања. Желимо да Тамиш буде река која повезује људе и то не само из Србије и Румуније. Већ да то буде нешто по чему ће наш регион бити познат у Европи. Тамиш може бити интересантан за туристе, ми радимо на томе али за то је потребно време“, каже Делиоара Барбу, директорка Асоцијације за развој туризма жупаније Тимиш-из Темишвара.

До сада су организоване и обуке туристичких радника и представника локалних самоуправа у местима кроз које протиче Тамиш. Укључује се и локално становништво .

„Овде је присутан и Социо-економски развој туризма, јер укључујемо домаће фирме, ресторане, сеоска домаћинства, туристичке организације наравно уз локалне самоуправе . Поред свести о еко туризму постоји и тај новчани интерес људи да пружају услугу и да учествују у свему томе“, ообјашњава Марко Ћулибрк, директор Регионалне привредне коморе Јужно-банатског округа.

Током лета биће организоване тамишке регате и неколико промотивних вожњи дуж целог тока. А урађен је и електронски водич са местима која би требало обићи дуж те реке.

Извор: РТВ