EKOLOŠKA SEKCIJA PANČEVAČKE GIMNAZIJE PREDSTAVILA AKTIVNOSTI U NEMAČKOJ

Projektom „Okolina je kao staklo, ne dozvoli da se uništi“ je ekološka sekcija Gimnazije „Uroš Predić“ Pančevo uspešno predstavila svoje dugogodišnje aktivnosti na podizanju ekološke svesti u školi  i na međunarodnom nivou, navodi 013info.

Od 182 pristigla rada na konkurs Goethe-Instituta Moskva“ Ekologija čini školu“ 11 projekata je proglašeno ravnopravnim  pobednicima i nagrađeno putovanjem u nemački grad Bremen  na „PETU MEĐUNARODNU EKOLOŠKU KONFERENCIJU “. 

Pored ekipe iz Srbije, svoje projekte predstavljali su i učenici sa nastavnicima iz Rusije (Moskva, Novosibirsk,Saransk), Ukrajine (Černigov), Sjedinjenih Američkih Država (Čikago), Belorusije (Novopolotsk), Kine ( Hangzhou),  Jermenije (Jerevan), Gruzije (Sugdidi), Kazahstana ( Aktau), Kirgistana ( Narin), Uzbekistana ( Urgenč) i Nemačke (Bremen). Iza učesnika konferencije je četiri dana bogatog programa. Glavni događaj je bilo predstavljannje projekata pred mnogobrojnom publikom u svečanoj sali Srednje škole Findorf u Bremenu. Konferenciju je otvorila gospođa Ronny Meyer, većnica u Senatu pokrajine Bremen, zadužena za ekologiju, urbanizam i saobraćaj, rečima da mlade generacije mogu da promene nemaran odnos prema okolini i navela primer srednjoškolke Grete Tunberg koja je pokrenula borbu protiv klimatskih promena. Projekti koji su prezentovani su se bavili različitim ekološkim problemima, od razdvajanja i smanjenja otpada, štednje enrgije, zaštite voda do zaštite ugroženih biljnih vrsta. Posle prezentacija učenici i profesori su odvojeno imali radionice na kojima su imali mogućnosti da planiraju buduću saradnju. Tim naše države je promovisao ideju sortiranja i recikliranja otpada, kao i kreativnu reciklažu i uputio sledeći apel: „Pravite od starog novo, to smanjuje otpad, štedi resurse i može biti zabavno“ Temom smanjivanja otpada bavili su se i tim iz Jermenije čiji su članovi pravili razgradive i jestive bio-kese od skroba i tim iz Kine sa projektom dizajniranja torbi za kupovinu. Sa ova dva tima isplaniran je zajednički projekat i time ostvaren bitan cilj ove konferencije-međunarodnja saradnja u oblasti ekologije. 

U timu Gimnazije bili su: Valerija Jona Andrejević –profesorka nemačkog jezika, Elena Dragosavljević- profesorka hemije, Aleksandra Vukašinović-učenica trećeg razreda, Stefani Nešković-učenica drugog razreda i Borko Vicanović- učenik četvrtog razreda.

Sa konferencije donose divne utiske i uspomene,  mnoga nova znanja iz oblasti ekologije, nemačkog jezika, ideje za dalji rad i buduće projekte, kao i nova prijateljstva . Putovanje, kao i sve dosadašnje aktivnosti, su podržali PASCH i Goethe-Institut Beograd.

Izvor: 013info