ЕЛЕКТРИЧНИ БИЦИКЛИ ЗА ГЕРОНТОДОМАЋИЦЕ

Општини Пећинци су у понедељак испоручена 3 електрична бицикла, које је обезбедила Немачко-српска развојна сарадња коју спроводи ГИЗ у оквиру пројекта “Услуге социјалне заштите за осетљиве групе”, а као подршка запосленима у области социјалне заштите у време поновног повећања броја заражених од вируса Covid-19.

Електрични бицикли су намењени геронтодомаћицама, а донацију је примио председник општине Пећинци Синиша Ђокић који је том приликом рекао да пећиначка локална самоуправа већ дужи низ година финансира две значајне услуге из области социјалне заштите – Дневни боравак за децу и младе са сметњама у развоју у Суботишту и Помоћ у кући за стара лица.

“Захваљујући учешћу у пројекту “Услуге социјалне заштите за осетљиве групе” наша општина је добила значајну стручну подршку за израду нове Одлуке о социјалној заштити на територији општине Пећинци и Стратегије социјалне заштите општине Пећинци од 2020-2025. године. Ова два документа која треба да буду усвојена до краја године су кључни за унапређење области социјалне заштите и за значајно квалитетнију подршку социјално осетљивим групама” – изјавио је Ђокић и додао да је у оквиру овог пројекта у плану и отварање Саветовалишта за младе.

Донација обухвата 3 електрична бицикла, заједно са кацигама и сигурносним ланцима. Електрични бицикли раде на батерију и могу се возити са и без електро погона, а бицикли су за нашу општину прилагођени и вожњи на равном терену.

“Помоћ у кући за страрија лица је једна од најчешће коришћених услуга социјалне заштите. Веома нам је драго да ћемо донацијом електричних бицикала подржати запослене у социјалној заштити и тиме олакшати долазак до корисника, а имати и позитиван ефекат на заштиту животне средине. Чињеница да су бицикли произведени у Србији је додатни бонус јер тиме подржавамо и развој домаће зелене економије” – рекао је Маркус Мајер, вођа пројекта.

Пројекат “Услуге социјалне заштите за осетљиве групе” реализују Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Немачка агенција за међународну сарадњу (ГИЗ), а општина Пећинци је једна од 15 пилот општина у Србији потписница Споразума о сарадњи, које добијају експертску подршку за унапређење услуга социјалне заштите. До краја 2020. године локалним самоуправама учесницама пројекта широм Србије биће уручено 58 електричних бицикала – 26 прилагођених брдским пределима и 32 намењена равничарком терену.

Извор: Општина Пећинци