ЕЛЕКТРОНСКА БАЗА ПОДАТАКА О ИНТЕЛЕКТУАЛНОЈ СВОЈИНИ ПУШТЕНА У РАД

Електронска база података о заштићеним брендовима, носиоцима права за те брендове и поступцима који се у вези са њима воде од данас је јавно доступна на сајту Управе царина.

Пуштање у рад електронске базе свечано је најавила Соња Лазаревић, помоћник директора Управе царина у Сектору за контролу примене царинских прописа у свом обраћању на јучерашњем скупу поводом обележавања Светског дана интелектуалне својине наглашавајући да је царинска служба тиме дала још један значајан допринос унапређењу права интелектуалне својине у нашој земљи.

Небојша Анђелковић, начелник Одељења за заштиту права интелектуалне својине тим поводом каже да је царина важна карика у ланцу институција које се баве заштитом интелектуалне својине, због чега је значајно да јавности буду доступне информације о томе шта царинска служба предузима како би заштита тих права била на још вишем нивоу.

„Електронска база података у вези са заштитом права интелектуалне својине на граници формирана је у складу са Царинским законом и представља важан корак у унапређењу рада одељења које се бави овим послом у оквиру Управе царина. Она садржи податке о одлукама царинског органа којима су одобрени захтеви носилаца права интелектуалне својине за предузимање мера у вези са робом за коју се сумња да повређује право интелектуалне својине. Ту су и подаци о роби чије пуштање je обустављено, односно која је задржана због сумње у повреду права интелектуалне својине, а на основу одобрених захтева носилаца права“, додаје Анђелковић.

Подаци из базе ће, пре свега, значити предузетницима, као и заступницима права – адвокатима, како би знали шта се дешава са случајевима којима се и сами баве. Међутим, база ће бити доступна и грађанима који ће уколико посумњају да се у некој продавници продају кривотворени производи моћи да се обрате носиоцима права за тај бренд, односно њиховим заступницима и то пријаве, пошто се у бази налазе и подаци о адвокатским канцеларијама које заступају одређене робне марке.

Апликацији која се налази на главној страници сајта Управе царина, у падајућем менију са леве стране, у одељку „Сервиси“, моћи ће бесплатно да приступе сви заинтересовани.