ЕЛЕКТРОНСКЕ ЛИЦИТАЦИЈЕ, ДРЖАВНО ЗЕМЉИШТЕ ДОБИЋЕ ПОНУЂАЧ СА НАЈВИШОМ ЦЕНОМ

По први пут, процес издавања државног пољопривредног земљишта у Кикинди ће се обавити потпуно елекронски. То значи да се потенцијални закупци за 5.439 хектара, у свих десет катастарских општина, неће надметати у Свечаној сали Градске куће, него системом затворених понуда. Жељене парцеле добиће пољопривредни произвођач или домаће правно лице са најбољом понудом. Цео процес пријављивања за лицитације обављаће се преко веб апликације која се налази на сајту Управе за пољопривредно земљиште. До 3. фебруара траје рок за пријављивање, док је отварање понуда предвиђено 12. фебруара. Најважније појединости предстојећих лицитација данас су саопштили Љубан Средић, члан ГВ за пољопривреду и месне заједнице, и Петар Жигић, члан Комисије за издавање државног земљишта:

 – Оглас о расписивању јавне лицитације коју је потписао градоначелник Кикинде објављен је на званичној веб презенацији Управе за пољопривредно земљиште ресорног министарства. Практично, од среде теку рокови за пријављивање за учешће. Оглас је објављен у “Кикиндским новинама”, а може да се види и на Кикиндаонлине. На годину дана биће издате парцеле које су још 2017. дате у закуп “Тенису”. Још није познато кад ће ова немачка компанија реализовати најављену инвестицију. У питању је око 2.200 хектара најквалитетњег земљишта. Остало земљиште биће издато на 15 година, а највећим делом је у Иђошу и Мокрину – навео је Средић и додао да ће почетна цена за њиве прве класе износити 252,2 евра, односно 29.663 динара. За сваку следећу класу, цена се умањује 10 одсто у односу на претходну:

– Услови за учешће исти су као и претходних година, а за учешће на лицитацији мора да се достави уверење из катастра о поседовању пет хектара пољопривредног земљишта. Неопходно је и да се уплати тачно одређен депозит и то за свако надметање – прецизирао је Средић. Да ће се достављање потребне документације и пријављивање обављати електронски, указао је и члан Комисије за издавање државног земљишта Петар Жигић:

– Веб апликација може да се на српском и мађарском језику преузме на сајту Управе за пољопривредно земљиште. Приступ сајту је једноставан, а потребно је да креирате налог и унесете личне податке и број газдинства – казао је Жигић.

Извор: Град Кикинда