ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА У ВОЈВОДИНИ ИЗУЗЕТНО ТЕШКА СА ТЕНДЕНЦИЈОМ ПОГОРШАЊА

Према информацијама Института за јавно здравље Војводине, епидемиолошка ситуација се практично у целој покрајини може окарактерисати као изузетно тешка са тенденцијом даљег погоршања.
Тренутно се у Аутономној Покрајини Војводини региструје 15.651 активни случај инфекције ковид 19, док се на болничком лечењу у свим ковид-капацитетима налази 1.335 оболелих.

Број новозаражених се не стабилизује, нити опада, него из дана у дан расте стављајући пред изузетан напор и оптерећење све здравствене раднике, а целокупни здравствени систем у искушење да ће капацитети здравствених установа бити недовољни да приме све пацијенте којима је помоћ неопходна. Додатни проблем је то што је у овом тренутку у Војводини оболео 681 здравствени радник, тако да све већи обим посла обавља све мањи број људи.

Критична ситуација је на територији града Зрењанина, где се због великог броја оболелих додатни капацитети обезбеђују и у Специјалној болници за рехабилитацију у Меленцима пошто су Специјална болница за плућне болести и Општа болница у Зрењанину практично попуњене у целости.

Критична ситуација је и на територији целог Јужнобанатског управног округа са скоро попуњеним болничким капацитетима општих болница у Панчеву и Вршцу, као и у Специјалној болници за плућне болести у Белој Цркви. Све већи број оболелих и хоспитализованих се бележи и у општим болницама у Сремској Митровици, Кикинди, Суботици и Сомбору.

У овом тренутку најтежа ситуација је у Новом Саду због великог броја пацијената са изузетно тешком клиничком сликом и бројем који превазилази капацитете који су до сада коришћени у борби против пандемије.

Због тога је током викенда део Института за плућне болести Војводине у Сремској Каменици претворен у ковид-центар и само за два дана попуњен са две трећине укупног капацитета па су у тој установи тренутно 74 пацијента.

Због свега тога поново апелујемо на грађане Војводине да се понашају савесно и одговорно и да се стриктно придржавају свих мера предострожности и упутстава здравствених и епидемиолошких стручних служби.

У супротном, здравствени систем Војводине неће бити у могућности да помогне свима којима је помоћ неопходна што би проузроковало несагледиве последице по сваког појединца и друштво у целини.