ЕТНОЛОШКА ИЗЛОЖБА У ЗАВИЧАЈНОМ МУЗЕЈУ РУМА

Завичајни музеј Рума, као регионални музеј са административном надлежношћу над општином Стара Пазова, у сарадњи са Туристичком организацијом општине Стара Пазова учествује у прослави јубилеја 250 година од доласка Словака у Стару Пазову. Тим поводом у Завичајном музеју Рума отворена је етнолошка изложба „250 година досељавања Словака у Стару Пазову“ која је реализована у сарадњи Завичајног музеја Рума и ТОО Стара Пазова, а под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије. 

Отварању изложбе присуствовали су директор ТОО Стара Пазова Драгана Зорић Станковић, директор Завичајног музеја Рума Бранислава Коњевић, сарадник на пројекту и коаутор изложбе Миливој Ковачевић и кустос етнолог Завичајног музеја Рума Јелена Арсеновић.

“С обзиром на то да је Завичајни музеј надлежна установа за Стару Пазову, Инђију и Пећинце, сматрали смо да то јесте наша надлежност и да је тај пројекат одржив и за нашу установу, не само за Стару Пазову. У Старој Пазови постоји кућа Јанка Чмелика која је завештања граду, тако да су људи из TOO стара Пазова препознали да би у тој кући могла и да се направи етнолошка поставка о Словацима и пројекат је ишао у том смеру. Јелена Арсеновић, етнолог, је била вођа пројекта, а главни из TOO стара Пазова на кога је пао терет пројекта је Миливој Ковачевић. Oн је сакупљао годинама материјал спремао све за изложбе и оно што је посебно похвално, велики део материјала је дошао и у Завичајни музеј у трајно власништво. Оно што видимо на поставци сада је све власништво Завичајног музеја, а скупљено је кроз пројекат. Само 13 експоната нам не припада и то ћемо вратити у Стари Пазову. Инвентар и витрине је власништво Завичајног музеја, то је неки незванични депаданс Завичајног музеја”, изјавила је директорка Бранислава Коњевић.

Музеј је отворен за индивидуалне посете (до 5 особа) уз обавезно поштовање свих прописаних мера заштите (обавезне маске). Улаз је бесплатан.

Извор: Општина Рума