ЕУ ПРОЈЕКТИ И МОДЕРНИЗАЦИЈА ПОЉОПРИВРЕДНЕ ШКОЛЕ

Средња пољопривредно прехрамбена школа „Стеван Петровић Бриле“, образовна установа са богатом традицијом, константном модернизацијом наставних кабинета и учешћем у бројним европским пројектима подиже квалитет наставе.

Тренутно се у Пољопривредној школи спроводи неколико европских пројеката попут Ерасмус плус пројекта који има за циљ да мобилише ученике за лакше проналажење посла на тржишту рада. Пројекат у слободном преводу носи назив „Талентовани предузетници на  тржишту рада“ и спроводи се у пет земаља, Србији, Летонији, Италији, Португалу и Турској. Ово је други по реду Ерасмус плус пројекат који се спроводи у Пољопривредној школи и трајаће нареде две године.

Пројекат је, између осталог замишљен тако да по шест ученика из сваке школе у пратњи наставника отпутују на прво усавршавање у Летонију наредног пролећа. Потом ће румска школа бити домаћин учесницима пројекта током седам дана, где ће се организовати различити програми и активности. Потом ће се мобилност одвијати у Италији и Португалу и на крају, 2022.године у Турској.

Три ученика Средње пољопривредно прехрамбене школе „Стеван Петровић Бриле“ Рума су међу десет из целе земље који ће наредне године у јуну боравити на студијској пракси у Словенији која ће трајати од 1.јуна до 30. јула 2021. Ученици  Растко Јуришић, пољопривредни техничар и Анастасија Стојић и Наташа Војновић, ветеринарски техничари, боравиће у Марибору, захваљујући томе што су успели да освоје максималан број бодова на конкурсу који је расписала Привредна комора Србије по пројекту Интервет.

„Конкурисали су сви ученици свих школа, не само пољопривредних, и ми смо ушли у 10 школа и у тих 10 школа наша три ученика су се котирала на ранг листи на прва три места, мислим да је то јако важно напоменути. Наша деца су сигурно задовољна и моћи ће многе ствари да науче, ми смо свесни да данас многа деца немају ни путне исправе, а не да путују негде. Ми се трудимо да им омогућимо кроз ове пројекте да виде нешто што овде нема, да науче нешто што ће им требати даље у животу“, каже Душан Стојанац, директор СППШ „Стеван Петровић Бриле“.

Он истиче да школа има добру сарадњу са локалном самоуправом, важним државним институцијама, бројним фондацијама, попут фондације Ана и Владе Дивац, те да се у школи константно унапређују услови за наставу, модернизују кабинети,  а све са циљем да се ученицима пружи могућност да у адекватним условима стекну и теоријска и врхунска практична знања.

„Трудимо да кроз добру сарадњу преко социјалних партнера, преко невладиних организација, да преко донација надоместимо све оно што нам недостаје. Тако смо добили једну вредну донацију од Европске уније, Хауптнерову медицинску опрему да можемо да опремимо један нови ветеринарски кабинет. Већ имамо доста добру опрему, али сад ћемо сигурно бити једни од опремљенијих, ако не и најопремљенијих у Србији. Много донација је дошло и на иницијативу наших бивших ученика. То је показатељ колико су ти ученици остали привржени нашој школи. Један од њих је и Јовица Грујић, директор сировинског депоа у кланици „Ђурђевић“, па су тако у нашу школу стигла два телета. Ми сву нашу производњу конципирамо на томе да буде у служби ученика, у служби обуке. Ми смо непрофитна организација и стварно нам није на првом месту да само стварамо нека материјална добра, него да сва та материјална добра управо те ресурсе искористимо за обуку ученика. Мислим да су ту ученици највише на добитку и да могу добити много више него што је по плану и програму“, поручује директор Стојанац, који догодине очекује много бољи упис деце у Пољопривредну школу.

СППШ „Стеван Петровић Бриле“ је отворена за све грађане, посебно за оне најмлађе, који могу уживати у мини зоо врту, а захваљујући донацијама Бео зоо врта могу се видети и животиње некарактеристичне за сремски регион.

Извор: Општина Рума