ЕВРОПСКА НЕДЕЉА МОБИЛНОСТИ У СОМБОРУ

Град Сомбор и ове године обележиће низом активности Европску недељу мобилности, која се одржава под мотом „Нула емисија за све“ и носи поруку важности смањења загађења ваздуха.

Град Сомбор у сарадњи са Саветом за здравље, Заводом за јавно здравље и Црвеним крстом организовао је данас прву активност – промоцију здравог живота у оквиру које су се суграђанима на главној улици у Сомбору кроз различите сегменте представили савети који могу повољно да утичу на њихово здравље. Током наредних дана, у оквиру Недеље мобилности, у Сомбору ће бити организоване промоције за бициклисте, фитнес часови, промоција инклузивног игралишта, кајак вожње, а у уторак 22. септембра позивамо све суграђане да се укључе и дају свој допринос Дану без аутомобила, тако што ће тог дана возити бицикл, или ићи пешице.

У све ове активности укључена је и члан Градског већа за област спорта, деце, омладине и здравства Антонија Нађ Косановић, која је овом приликом истакла да је циљ да се путем Недеље мобилности подигне свест код грађана како бављење спортом доприноси целокупном здрављу и које су све добробити када се више користе превозна средства која изискују физичку активност и не загађују животну средину.

„Сви заинтересовани учесници ће имати могућност да се опробају у различитим физичким активностима, наравно, водећи рачуна о епидемиолошким мерама. Кроз Спортски савез града Сомбора и Спортски центар Соко локална самоуправа одваја одређена средства како би омогућили свима нашим суграђанима да се баве спортом и да буду физички активни, јер знамо да физичка активност најбоље утиче на целокупно здравље човека“ рекла је Антонија Нађ Косановић и додала да је циљ данашње активности да се у разговору са суграђанима и поделом флајера промовишу здрави стилови живота и здраве навике.

У оквиру Европске недеље мобилности организована је и анкета на тему физичке активности и навика коју можете да попуните на следећем линку: https://www.sombor.rs/gradska-uprava/javno-zdravlje/evropska-nedelja-mobilnosti-2020/

У овогодишње обележавање Недеље мобилности које траје од 16. до 22. септембра укључило се 29 градова и општина широм Србије, који за циљ имају да што више грађана потакну на активности које ће побољшати њихово здравље и здравље целокупног друштва.

Извор: Град Сомбор