ФАРМА ЗА ПРИМЕР У БЛИЗИНИ КУЛЕ

Пре десет година Сања Бугарски започела је породични бизнис са узгојем музних крава и производјом млека. Започела је са неколико грла, а данас поседује узорну модерну фарму, са 200 крава.

Пре више од деценију Сања Бугарски се определила за производњу млека и заједно са мужем и децом преселила се из Новог Сада на салаш у близини Куле. На говедарској фарми коју су основали није било ни радног времена ни годишњег одмора, а данас су међу малобројнима који су успешни у овом послу.

Добра организација је кључ успеха у сваком бизнису, па тако и овом, с тим што је говедарство посебна и специфична грана која мора да опстаје 365 дана у години. Крава је изузетно захтевна животиња, изузетно специфична. Уколико јој се не пружи све оно што је неопходно за њен раст, за њену производњу и тако даље, ви ћете имати великих проблема. Једино произвођачи млека устају у четири ујутро и лежу касно после 10 и 11 када заврше све своје обавезе, а често се дешава да и у току ноћи морају да интервенишу, јер оне се теле, и нормално да мајка природа одлучује када ће то бити“, каже Сања.

Поред обавеза на фарми, Сања Бугарски је и председник Централне асоцијације произвођача млека Војводине где се већ годинама волонтерски бори за решавање проблема произвођача. Од недавно је заиста у позицији да утиче, јер је као успешна фармерка позвана и именована за саветника републичког министра за пољопривреду.

„Оно на чему сам инсистирала када ме је позвао Бранислав Недимовић у министарство јесте, нормално, сточарство и говедарство. Пре свега оно што јесте мени у интересу и фармерима који се баве овим послом јесте говедарство и мислим да ту можемо да допринесемо довољно да се унапреди и припомогне колико је то могуће“, напомиње Сања.

 На фарми је све уређено по савременим стандардима, а Сања непрестано усавршава своја знања и уноси иновације у производњу.

Нормално да волим овај посао, волимо да радимо са животињама и одлучили смо се на неки начин да имамо свој мир у односу на људе који живе у граду, где морате 8 до 10 сати да радите у некој компанији, да јурите, да возите децу на разноразне активности и тако даље. Ми живимо на салашу, где имамо својих 10 хектара површине око салаша, деца су одрасла у природи, у додиру са животињама и ја мислим да то стварно има своје предности“, додаје фармерка.

Фарма са две стотине крава дневно произведе 2000 литара млека, а без обзира на тешку ситуацију у сточарству, и велике ризике у послу, Сања Бугарски се нада и очекује побољшање положаја произвођача млека.

Извор: Општина Кула