FARMERI TRAŽE VIŠE NOVCA ZA POLJOPRIVREDU

Evropskoj poljoprivredi potrebna su nova ulaganja, novi razvoj i podsticanje mladih za ostanak na selu i bavljenje poljoprivredom, a pred njima su i brojni drugi izazovi zbog kojih nije dobro zadirati u smanjenje podsticaja. To je glavni zaključak sa godišnjeg kongresa evropskih farmera koji je održan u Lincu, a na kojoj je učestvovalo oko 300 predstavnika farmera i zadruga iz svih država EU.

Sektor poljoprivrede u EU danas osigurava oko 22 miliona stalnih radnih mesta, a usluge prerade hrane i povezana maloprodaja osiguravaju zajedno oko 44 miliona radnih mesta. Direktnim plaćanjima unutar prvog stuba ZPP-a podržavaju se prihodi oko sedam miliona poljoprivrednih gazdinstava EU. Uprkos tome prosečni prihod poljoprivrednika u EU niži je od prosečnog prihoda u drugim privrednim sektorima što poljoprivredu čini neatraktivnim zanimanjem. Loši rezultati su već vidljivi, pogotovo u prosečnoj starosti nosioca porodičnih poljoprivrednih gazdinstava što iziskuje neodloženu generacijsku obnovu, poručili su evropski poljoprivrednici.

Farmeri okupljeni u Copa Cogeca izražavaju snažnu razočaranje sa predloženim smanjenjem podsticaja za buduću zajedničku poljoprivrednu politiku (ZPP). Predsednik Copa Joachim Rukwied izjavio je kako su prihodi poljoprivrednika već sada 40% ispod prosečnih zarada u EU u odnosu sa drugim sektorima privrede. Ipak, poljoprivrednici svakodnevno proizvode hranu visokog kvaliteta i pozvani su da se bore za održivi razvoj ruralnih područja te vode svakodnevnu bitku sa klimatskim promenama. Predloženi podsticaji smanjiće standard i dohodak poljoprivrednika, ugroziti ogromne delove evropskih ruralnih područja, ali će imati i negativan uticaj na ispunjenje drugih zacrtanih ekoloških i društvenih ciljeva EU, naglasio je Rukwied.

Evropski komesar za poljoprivredu i ruralni razvoj Phile Hogan, evropskim farmerima poručio je kako je EU pred velikim izazovima od Bregzita, do velikih problema s imigracijskom krizom zbog čega je došlo do predloga smanjenja podsticaja. Hogan je uveren da se ovo smanjenje može nadoknaditi boljom profitabilnošću poljoprivrede, većim izvozom, osvajanjem novih tržišta i dr. Isto tako, uveren je da bi smanjenje moglo biti i nadoknađeno kroz povećanje nacionalnih sredstava država za drugi stub tj. ruralni razvoj.

agrobiz.hr