ФЕСТИВАЛ ЕВРОПСКОГ ФИЛМА У РУСКОМ КРСТУРУ 13. И 20. ОКТОБРА

Фестивал европског филма, у сарадњи Eu info point Нови Сад и Удружењем младих ,,Pact Ruthenorum” стиже и у Руски Крстур, са филмовима који ће бити емитовани у петак, 13. и у петак 20. октобра.

Филмске пројекције су бесплатне, а одржаће се у просторијама удржења ,,Pact Ruthenorum” (Фрушкогорска 57, некадашња Дискотека), улаз на све пројекције је бесплатан.

У петак, 13. октобра од 20 часова биће приказан хрватско – словенски филм ,,Мурина“, са темама које се тичу породице, младих и сексизма, а жанр филма је фикција.

Синопсис: Тензије расту између немирне тинејџерке Јулије и њеног оца Анте када стари породични пријатељ стигне у њихов дом на хрватском острву. Док Анте покушава да постигне договор који ће променити живот, њихово мирно, али изоловано постојање оставља Јулију да жели више од овог утицајног посетиоца, који пружа осећај ослобођења током викенда.

Од 21.45 гледаоци ће моћи да погледају летонско – луксембуршки анимирани филм за одрасле, ,,Моја љубавна веза са браком“, са темама које се тичу љубави и митологије.

Синопсис: Гладна љубави и прихватања, млада Зелма се осећа непотпуном. Прогоне је три распеване митолошке сирене и она креће у 23-годишњу потрагу за савршеном љубављу и трајним браком. Она, међутим, није свесна да је њена сопствена биологија моћна сила на коју треба рачунати.

У петак, 20. октобра од 20 часова емитоваће се холандски филм ,,Митра“, драма са темом злочина.

Синопсис: Након 37 година од погубљења ћерке у Ирану, Халех проналази жену која ју је издала. Издајица, сада и сама вољена мајка и тек стигла у Холандију, не препознаје Халех и верује јој као старијој и мудрији земљакињи. Док Халех смишља своју освету, она упознаје починиоца боље него што би желела.

Филмови који се приказују на овогодишњем Фестивалу европског филма тематизују социјалну правду, људска права и права мањина, породичне односе и друго.

Караван Фестивала европског филма у Војводини до сада је посетио Бечеј, Бачку Паланку, Сомбор, а осим Вршца пројекције филмова биће доступне и у местима попут Руског Крстура, Апатина, Лукићева и Новог Сада.

Филмови су део пројекта Cineuropa који је Европска комисија је у новембру 2018. године започела како би обезбедила подршку у креирању и унапређењу квалитета европских филмских фестивала. Пројектом управља конзорцијум који су формирали Институт Гете, Француски институт и Cineuropa, портал за промоцију европске кинематографије.

Извор: Општина Кула