ФЕСТИВАЛ ГАСТРОНОМИЈЕ И НАРОДНИХ ИГАРА

На пећиначком шеталишту, јуче је одржана централна манифестација осмог Пећиначког културног лета у организацији Културног центра, под покровитељством Општине Пећинци. Фестивал гастрономије и народних игара окупио је близу 300 учесника, али и бројну публику, која је била у прилици да током недељног послеподнева и вечери ужива у лепотама традиционалне сремачке кухиње, народне ношње, али и песме и игре.

Манифестацији је присуствовала председница Скупштине Општине Пећинци Дубравка Ковачевић Суботички, која се том приликом захвалила пећиначком Културном центру на организацији.

„Драго ми је да је наш Културни центар по осми пут успео да организује овакву једну манифестацију. Људи пуни енергије и ентузијазма, али и нових идеја, сваког лета нас изненаде нечим новим – квалитетним програмом за све генерације. Наше културно лето свакако је другачије од свих у окружењу, јер поред садржаја за одрасле, деца у свих 15 насеља наше општине била су у прилици да погледају едукативне представе и на тај начин обогате свој школски распуст“ – рекла је Ковачевић Суботички.

Током августа, пећиначки КЦ припремио је богат културно-уметнички програм за све узрасте, а директор Јован Деврња подсетио је присутне да је циљ ове установе пре свега ширење како културе, тако и забаве за све грађане пећиначке општине, али и константна подршка младима у сваком сегменту њиховог креативног рада.

Током пет сати програма на пећиначком шеталишту окупило се 20 удружења жена у оквиру манифестације „Колачи наших бака“ које организује УЖ „Сремица“ из Пећинаца. Председница овог удружења Мара Миловановић захвалила се свим удружењима која су узела учешће на манифестацији, и тиме су, како је рекла, обогатили програм, али и учврстили пријатељства која трају годинама. Она је додала да су овакве манифестације прилика за дружење, као и да се посетиоцима, првенствено млађој популацији, представи богатство нашег народа – традиција и културна баштина.

Свако од 20 удружења представило је Пећинчанима традицију свога краја – од ручног рада, преко сланих и слатких колача до савремених рукотворина. Колачи наших бака је манифестација изложбеног карактера, тако да је сваки посетилац могао да проба неке од савршених укуса из Срема, Војводине, Србије али и Републике Српске. Током културно-уметничког програма председница Сремица Мара Миловановић уручила је представницима свих удружења захвалнице за учешће.

У оквиру Пећиначког културног лета организована је смотра народних песама и игара, на којој су се представили сви чланови културно-уметничких друштава са територије наше општине. Након дефилеа централном улицом, публика је била у прилици да ужива у играма и песмама фолклорних друштава – ДННТ „Купиник“ из Купинова, ДННТ „Пећинци“, ДННТ „Искон“ из Шимановаца, ФД „Извор Доњи Товарник“, Певачкој групи „Свитац“ из Деча, али и малим тамбурашима, полазницима ОМШ „Теодор Тоша Андрејевић“ у Пећинцима.

У сарадњи са Саветом месне заједнице Пећинци и Ловачким друштвом Пећинци, поред централне бине крчкали су се сремачки котлићи, а расположени чланови шест екипа такмичили су се и дружили током справљања котлића. На крају, како је рекао председник ЛД „Пећинци“ Небојша Гајић, комисија није имала ни мало лак задатак – одабрати три најукуснија котлића. Пробали су Гајић, Милован Наић и Зоран Најић сваки котлић и одлучили да је најукуснији онај који је припремила екипа „Кафаница Жива“ из Пећинаца. Друго место припало је екипи „Био гас“ из Суботишта, док је треће место освојила екипа „Дечани“ из Деча. Небојша Гајић је заједно са председником МЗ Пећинци Златком Јовичићем уручио награде најуспешнијима. Прве три награде за најукуснији котлић обезбедило је предузеће „Луки комерц“, док је месо за кување котлића обезбедила Индустрија меса „Ђурђевић“.

Пред сам крај културно-уметничког програма, директор пећиначког КЦ Јован Деврња уручио је захвалнице за учешће представницима културно-уметничких друштава и учесницима централне манифестације, док су чланице УЖ „Сремица“ за све учеснике и посетиоце припремиле 500 топлих и миришљавих сремачких кифлица. На крају вечери дружење на пећиначком шеталишту настављено је уз наступ Петра Митића.

Извор: Општина Пећинци