ФЕСТИВАЛ ,,ИВАЊСКО ЦВЕЋЕ“ 25. ПУТ У СИВЦУ: ЧУВАЊЕ ОБИЧАЈА И ТРАДИЦИЈЕ ВОЈВОЂАНСКИХ СРБА СТАРОСЕДЕЛАЦА

Сивац је протеклог викенда по 25. пут био домаћин ,,Ивањског цвећа“ – манифестације која чува и негује обичаје и традицију војвођанских Срба староседелаца и која је, као таква, врло ретка и посебна у нашој земљи. Фестивал је отворен изложбом ,,Из мајкиног шифоњера“, ауторке Злате Пурић, о којој је говорио Милан Степанов из Културног центра ,,Младост“ из Футога. Након спуштања фестивалске заставе предавање на тему ,,Традиционална игра и музика кроз време“ одржала је Гордана Рогановић, етномузиколог и етнокореолог.

Фестивал је отворила директорка Дома културе Сивац, Вера Голубовић, која је истакла да је циљ и задатак, од оснивања Фестивала до данас, сачувати од заборава огромно богатство традиције војвођанских Срба староседелаца:

,,Историја овог фестивала почиње 1999. године. С обзиром на то да у Србији не постоји много манифестација које се баве овом темом, наш циљ и задатак, и на оснивању Фестивала и сада, је сачувати од заборава огромно богатство традиције војвођанских Срба староседелаца“.

Изложба ,,Из мајкиног шифоњера“, ауторке Злате Пурић, руководиоца фолклорног ансамбла Дома културе Сивац, постављена је са циљем да прикаже све оно што су мајке и жене раније радила у својим кућама, па су тако постављени разбој, разне врсте материјала, народна ношња и разне друге ствари које су Дому културе поклонили људи који нису били у могућности да брину о њима, њихови чланови, али и оне које су прикупили Злата и њен супруг, оснивачи Удружења ,,Чувари прошлости“:

,,На овогодишњем Фестивалу ,,Ивањско цвеће“ постављена је изложба коју смо назвали ,,Из мајкиног шифоњера“ и на њој можемо да видимо све оно што су мајке и жене раније радиле у кући. Припремили смо разбој јер да би нешто сашили и направили прво су морали да исткају на разбоју. Приказали смо разне врсте материјала – пешкире који су се користили као свадбени поклон или за прање руку, виде се разне поруке које су се на њима везле, затим су ту куварице са порукама, постељина са белим везом, народна ношња која је тада била одећа – свечанија од финијег материјала и радна од мало грубљег. Предмете смо набавили тако што годинама нама, у Дому културе, поклањају људи који више не могу да брину о томе, па су нам поклонили своје брижно чуване ствари. Супруг и ја смо основали Удружење грађана ,,Чувари прошлости“. Он иначе воли историјат Сивца, доста тога смо сакупили с годинама и много тога овде је из наше колекције и од наше чланице Олгице Давидов. Ова манифестације није важна само за Сивац… Кренули смо пре 25 година, на моју иницијативу, јер сам као руководилац фолклорних група приметила да на смотрама у Војводини најмање има чувања традиције Срба староседелаца. Тада смо Максим Мудринић, Влада Рис, Софија Палдмић и ја, као и тадашњи Управни одбор и Савет Месне заједнице, покренули ову манифестацију, у циљу очувања традиција Срба са простора Војводине и афирмисања друштва која немају то на свом репертоару, мотивишућу их да покрену у својим друштвима да прво раде традицију свог места и подручја, а онда и остало“.

Милан Степанов, из Културног центра ,,Младост“ из Футога, представио је пројекат ,,Хајде да се сликујемо“, рађен у години када је Нови Сад био Европска престоница културе. У оквиру овог пројекта представљен је један велики део збирке коју су прикупили од својих суграђана, а где су приказане старе фотографије и на њима људи у народним ношњама, грађанским ношњама и оделима:

,,Ја сам са великим задовољством и ове године у Дому културе у Сивцу, будући да наш Културни центар сарађује са Домом културе дужи низ година. Прошле године уживали смо у програму који је овде био уприличен, а ове године и учествујемо једним малим делом. Будући да је изложба ,,Из мајкиног шифоњера“ нека паралела нашем пројекту који се звао ,,Хајде да се сликујемо“, јер смо из старих албума пронашли старе фотографије предака у народној ношњи и будући да се и једно и друго ослања на традицију Вовођана, онда је и ово била заиста сјајна прилика да покажемо шта смо радили и да учврстимо наше пријатељство и сарадњу. Представићу један велики део збирке коју смо прикупили од наших суграђана у Новом Саду,  Футогу и околини, који су отворили своје породичне албуме, а за које нисмо знали да имају толико старих фотографија људи у народној ношњи, у грађанској ношњи и оделу, које показују како се са једног прешло на друго и направили смо заиста озбиљну селекцију тога шта су нам они дали, одвојили смо оно што смо желели да прикажемо и будући да је Нови Сад био Европска престоница културе то је био један од пројеката који смо у тој години урадили“.

Етномузиколог и етнокореолог, Гордана Рогановић, истакла је да је небројено пута била део овог Фестивала, као и да увек осети љубав и топлину када дође овде. Она је одржала предавање на тему ,,Традиционална игра и музика кроз време“, а у томе су јој помогле чланице Женске певачке групе ,,Босиље“:

,,Сви ми који се бавимо фолклором морамо доћи у Сивац макар неколико пута, тако да откад је Фестивал покренут тешко је рећи колико сам пута била. Увек ми је лепо да дођем овде, домаћински је и када видите ову изложбу и ове ручне радове осетите топлину и љубав која је уткана у све ово. Тема мог предавања је ,,Традиционална игра и музика кроз време“. Сивац је препознатљив по томе што на све могуће начине тежи да очува тај један аспект који је обележен почетком и средином 20. века и надајмо се да ће тако и остати. Говорила сам највише о проблемима тумачења вокалних жанрова у свадби – шта је то, зашто је смешно, тужно итд.“

Наредног дана, на платоу испред Дома културе, припремљен је изложбено продајни штанд старих заната и уметничких рукотворина чланица Локалне акционе групе ,,Срце Бачке“. Након литургије, којој су присуствовали директорка и чланови Дома културе Сивац, али и председник Скупштине општине Кула, Велибор Милојичић, секретар Месне заједнице Сивац, Миленко Рајић, директор Јавног комуналног предузећа ,,Радник“, Жељко Маџарев и помоћница председника Општине Кула, Јелена Павков, у црквеној порти плели су се ивањски венци. У овој дивној традицији учествовали су како чланови Дома културе Сивац, тако и гости – чланови Градског културно уметничког друштва ,,Сомбор“ из Сомбора, Културно уметничког друштва ,,Раванград“ из Сомбора и Културно уметничког друштва ,,Мокрин“ из Мокрина, а затим је одржан свечани концерт чувара традиције у великој сали Дома културе, чиме је још једно издање овог Фестивала успешно завршено.

Извор: Општина Кула