ФЕСТИВАЛ МУЗИКЕ, НАРОДНЕ ИГРЕ И ГАСТРОНОМИЈЕ

Пећиначко културно лето, које организује Културни центар под покровитељством пећиначке локалне самоуправе, ове године биће одржано по осми пут од 7. до 20. августа у Купинову, Пећинцима и Шимановцима.

Већ у недељу, 7. јула, у оквиру Сабора Мајке Ангелине испред храма Свете Тројице, у 11.00 часова, Културни центар је припремио богат културно-уметнички програм, што је прва манифестација у оквиру Пећиначког културног лета. У оквиру програма наступиће Вокални састав “Вера, Нада, Љубав” Пећинци на челу са диригенткињом Бојаном Радивојевић из Брестача, КУД „Купиник“ из Купинова, ДННТ „Пећинци“ из Пећинаца, КУД „Извор Доњи Товарник“ и КУД „Милоје Бељинац“ из Скеле, као и чланови УГ „Свитац“ из Деча.

Централна активност највеће културне манифестације у општини одржаће се у недељу 14. августа на шеталишту у Пећинцима за када је припремљен богат културно-уметнички програм.

Своје кулинарско умеће од 17.00 часова имаће прилику да покажу сви заинтересовани мештани у оквиру Котлићијаде која се организује у сарадњи са Саветом Месне заједнице у Пећинцима, док ће у 18.00 часова бити отворена гастрономска манифестација „Колачи наших бака“ која се организује у сарадњи са Удружењем жена „Сремица“ из Пећинаца, а у оквиру које ће се представити око 20 удружења жена из земље и региона.

За 19.00 часова заказан је дефиле чланова културно-уметничких друштава са територије општине Пећинци који ће прошетати улицом Слободана Бајића, а званично отварање централне манифестације заказано је за 19.30 часова након којег ће уследити смотра народних игара и песама у оквиру које ће се представити: ДННТ „Пећинци“ из Пећинаца, КУД „Искон“ из Шимановаца, КУД „Купиник“ из Купинова и КУД „Извор“ из Доњег Товарника, као и Певачка група „Мали свитац“ из Деча. Након тога, у 21.00 час, публика ће бити у прилици да ужива у концерту Петра Митића са бендом.

  • 17.00 Котлићијада
  • 18.00 Колачи наших бака
  • 19.00 Дефиле фолклорних друштава
  • 19.30 Смотра народних игара и песама
  • 21.00 Концерт Петра Митића са бендом

За суботу 20. август на летњој сцени у Шимановцима са почетком у 20.00 часова у оквиру манифестације „Дани Шимановаца“, пећиначки Културни центар је организовао Концерт варошке музике у оквиру којег ће се представити Ђорђе Чавић и оркестар Ивана Макевића из Пећинаца.

Извор: Општина Пећинци