ФЕСТИВАЛ ПОТПИС ОД ЧЕТВРТКА КРЕЋЕ ПО ПЕТИ ПУТ

Богат и разноврстан програм, уз бесплатан улаз, апатинска публика може да очекује од четртка 12.11.2020. у оквиру петог по реду фестивала „Потпис“.

 „ЖУЋКО- ПРИЧА О РАДИВОЈУ КОРАЋУ“

Филм о једном човеку, његовој феноменалној спортској каријери, али и фасцинантној личности. Истовремено, ово је прича о једном времену, о земљи које више нема, бившој Југославији, која се тих 50-тих и 60-тих година 20. века почела отварати према Западу преко спорта, музике, филма и моде. Управо то време, својим животом, каријером и свим оним што је представљао, обележио је и Радивоје Кораћ – Жућко.

Да ништа везано за личност и каријеру Жућка није преувеличано, говоре и неоспорни подаци. „Машина за давање кошева“, „Креативац, генијалац, који у игри увек налази решење“, „Прва права медијска личност из кошарке“, „Играч кога је било немогуће чувати један на један“ само су неки од новинских наслова из тадашње домаће и стране штампе, који су говорили о Кораћу.

Режија: Гордан Матић

Сценарио: Гордан Матић

Улоге: Владимир Алексић, Катарина Радивојевић, Тихомир Станић, Воја Брајовић, Тамара Крцуновић

Наратори: Александар Саша Ђорђевић, Миленко Тепић

Саговорници: Борислав Станковић, Ранко Жеравић, Владимир Цветковић, Драгутин Чермак, Слободан Гордић, Немања Ђурић, Иво Данеу, Борис Кристанчић, Јосип Ђерђа, Никола Плећаш, Francesco Varotto, Giuseppe Stefanelli, Pedro Ferrandiz, Emiliano Rodriguez, Clifford Luyk, Драган Глишић, Љиљана Драговић, Зоран Петровић, Велибор Белевић

Четвртак 12.11.2020.године, Велика сала, 19 часова, улаз бесплатан

ДУО БРДАРИЋ

Небојша и Бојана Брдарић су брат и сестра који се од детињства  баве и негују традиционалну музику са територије Балкана. Од 2001. године почињу са заједничким наступима на разним манифестацијама, концертима и фестивалима. 2004. године се по први пут појављују у емисији “Јека“ , након чега, са Великим народним оркестром РТС-а снимају трајне снимке за Радио Београд. Поред самосталних наступа као дует, наступали су и као чланови састава “Ступови“, “Зановет“ и “Златопис“, као и са многобројним признатим музичарима, како из етно света, тако и из других музичких бранши (Љуба Нинковић, Љубиша Павковић, Василиса, Павле Аксентијевић, Народни оркестар РТС-а итд).

  1. године долазе на идеју да окупе вокални састав који ће обрађивати традиционалне мелодије и хармонизовати их у уметничком духу, у циљу популаризације традиционалне музике и очувања певачког наслеђа. Исте године почињу снимање првог албума под називом “Наслеђе“ који је издат у фебруару 2018. године. Тренутно снимају други студијски албум који ће бити издат почетком 2021. године.

Петак, 13.11.2020.године, Велика сала, 19 часова, улаз је бесплатан.

УБИЋУ СЕ, МАЈКЕ МИ

Представа која описује судбину жене која се налази на животној прекретници водећи публику кроз смешне и тешке ситуације, боље и горе дане, кроз живот у његовој сржи остављајући ипак наду и оптимизам као једини могући излаз из свих недоумица које нам се намећу.

Стојанка је обична жена из унутрашњости, жена са свакидашњим проблемима која и поред свега никада није одустала од жеље да постане успешна, не бирајући средства ни околности. Та одлучност и спремност на подношење жртве зарад успеха никада нису гурнуле у страну њену исконску потребу да кроз живот, без обзира на све, корача уздигнуте главе. Ова, на моменте урнебесна комедија, испричана у је у исповедном облику кроз монолог.

Игра: Јована Петронијевић

Текст: Саша Симоновић

Режија: Катарина Митровић-Јанковић

Тон: Тошо Трнић

Миксер тона: Данијел Јовановић

Аранжман: Драгослав Танасковић- Трнда

Оф: Јован Десница, Катарина Митровић- Јанковић

Коришћена музика и текст песме „Глас“ групе „Ничим изазван“

Субота, 14.11.2020.године, Велика сала, 19 часова, улаз бесплатан

 ГАЛЕРИЈА МЕАНДЕР АПАТИН

петак, 13. октобар  2020. године у 18 часова и 30 минута

 МЕЂУНАРОДНА ИЗЛОЖБА ЕX ЛИБРИС-А

 У оквиру петог Фестивала кратке форме „Потпис“ Културног центра Апатин приређује се  ЕX ЛИБРИС  међународна изложба  од 145 радова од  39 аутора из Тајланда, Норвешке, Немачке, Америке, Црне Горе,  Украјине, Пољске, Белгије, Италије, Румуније, БИХ, Мексика, Аргентине, Турске, Чешке, Грчке и Србије.

Према пропозицијама конкурса аутори су послали своје радове на две теме, прва „Буђење“ и друга  тема је слободна.

Еx Либрис је облик примењене графике у оквиру формата А6. Појављује се у 15. веку са појавом штампане књиге као налепница  на унутрашњој страни која је означавала симболима, фигурама или словима  име власника или аутора књиге. Касније Еx Либрис се развио  у посебну област примењене графике погодне за  начин  ликовног изражавања  у малом формату. Данас је Еx Либрис  веома развијена област са широким спектром примене различитих графичких техника од оних класичних до најсавременијих као што је примена специјалних боја и бојених ефеката и обраде на рачунару и дигиталне штампе. Еx Либрис је више  од графике, он је тражен предмет колекционарства.

Овом изложбом постојећа колекција сада броји 1044 Еx Либрис-а.

Изложба траје до 3. децембра.

Број места је ограничен у складу с препорученим мерама Владе Републике Србије. Молимо цењену публику да поштују мере заштите.

Општински културни центар ће,  у оквиру 5. Фестивала кратке форме „Потпис“, 11. пут доделити Награду „Миодраг Борисављевић“, за најбољу кратку причу.

На конкурс је пристигло 144 приче из Србије, Републике Српске, Црне Горе, Хрватске, Словеније и Румуније.

Овогодишњи селектор Мухарем Баздуљ, књижевник из Травника, који живи и ради у Београду, донео следећу одлуку:

Награда „Миодраг Борисављевић“ за 2020. годину припада Младену Живковићу из Сомбора који је на конкурс послао причу „Најбољи другови“ под шифром „Сиријус“.

У најужем избору се нашло још пет прича:

  1. „Непремостиве разлике“ (шифра: Фламе) Снежана Гњидић, Београд-Стари град
  2. „Изгубљене одреднице“ (шифра: Илириос) Милош Михаиловић, Сомбор
  3. „Румунка“ (шифра:Веровшек) Вероника Вељић, Смедеревска Паланка
  4. „Сто“ (шифра: Маја) Драгослав Ђуровић, Врњачка Бања
  5. „Празник“ (шифра: Мандрагора) Младен Милосављевић, Београд-Миријево

Додела Награде ће бити уприличена у Малој сали Културног центра. у четвртак 12. новембра 2020. године са почетком у 18 часова.

Извор: Општина Апатин