FESTIVAL „RAKIJA I RAKIJAŠI 2019″ U SUBOTU

Festival Rakija i rakijaši 2019., održaće se po drugi put u Pančevu, 26. oktobra, od 10 do 16 sati, u Poljoprivrednoj školi „Josif Pančić“. Organizator je Fejsbuk grupa „Rakija i rakijaši“, navodi 013info.

Ovaj događaj predstavja referentno takmičenje za izbor najbolje rakije od šljive u Srbiji, koju organizuje Institut za voćarstvo u Čačku. Proglašavanje pobednika po kategorijama i rezultati ocenjivanja biće svečano objavljeni na dan festivala.

Strogi kriterijumi kod ocenjivanja

Uzorci rakije proći će stroge kriterijume vrhunskih stručnjaka za jaka alkoholna pića. Predsednik komisije je profesor Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu dr Ninoslav Nikičević.

Osvajanjem priznanja na festivalu, učesnik stiče pravo na korišćenje festivalskog znaka u medijskoj promociji proizvoda“ rekao je Armin Tot, jedan od organizatora.

Za najbolju rakiju – pehar

Festival ima nekoliko rakijskih kategorija: rakija od šljive, dunje, kajsije, kruške, grožđa i jabuke. Ostale rakije, likeri i travarice svrstavaju se u opštu kategoriju.

Za najbolje ocenjenu rakiju, u ukupnom plasmanu, organizator je obezbedio veliki pehar, medalju i inoks cisternu od 480 litara, proizvođača Civava iz Banatskog Novog Sela. Drugoplasirana rakija, uz medalju i pehar, dobija i hrastovo bure od 110 litara, Etno Cvetković iz Modrice kod Kruševca dok će trećeplasirana rakija, dobiti pumpu za pretakanje rakije„, kaže jedan od organizatora.

Izvor: 013info