ФЕСТИВАЛ УЛИЧНИХ СВИРАЧА У НОВОМ САДУ ОД 30. АВГУСТА

Фестивал уличних свирача – Градић фест биће одржан 18. пут, од 30. августа до 1. септембра, на већ познатој локацији – Подграђу Петроварадинске тврђаве.

Чиниће га музички наступи, филмске и видео пројекције, перформанси, амбијенталне представе, уметничке инсталације, изложбе, конференције и предавања.

„И ове године поворка креће у 8 часова са Трга слободе испред катедрале. Музички део чиниће Бандакадабра, Оркестра креатива и Самбанса. Највећи спектакл вас чека кад дођете у Подграђе у 9 сати испред Београдске капије – Шпанац Давид Морено који ће се подићи 6 метара изнад земље и небо ће му бити позорница на којој ће свирати клавир и удараљке док пева, док ће на клавиру бити визуелна презентација његовог дела”, рекла је Танјугу Леа Котлица, ПР фестивал.

,,Програм је комплетиран. Што се тиче извођача из региона најзвучније имена ове године су бенд Свемирко и Сара Бернар који нам долазе из Хрватске”, истиче она, а од домаће подршке издваја Ану Ћурчин и Сану Гарич из Београда, чиме се наставља креирање и промоција младих уметника.

Програм чине и аутори из Европе, али и других удаљених држава.

„И ове године имамо доста извођача из Италије. Највеће име је, ипак, бенд The Wackids из Француске који познате светске хитове изводе на сету дечијих инструмената”, каже Котлица, а препоручује и извођача који долази из велике Британије:

„Сол Цинема ће нам показати како је биоскоп некада изгледао. У питању је једна винтиџ капм кућица где ћемо добити потпуно искуство гледања филмова”.

Поред доприноса развоју туризма, Фестивал уличних свирача има снажну улогу у грађењу идентитета Новог Сада као и у развоју социјализације и друштвене кохезије.

У Градићу се тренутно, после више деценија чекања, обнављају фасаде.

„Ми смо у Подграђе ушли са намером да скренемо пажњу на уметнички и туристички потенцијал овог дела града, као и на његову историјску и културну вредност”, напомиње Леа.

Додаје да је идеја да Подграђе постане пешачки, уметнички и туристички кварт и природни наставак пешачке зоне центра Новог Сада.

После 15 година у центру Новог Сад, од 2016. Фестивал се одржава у Подграђу.

Измештањем на нову локацију, Фестивал пружа прилику уметницима, посетиоцима, локалном становништву и граду уопште, да узму активно учешће у креирању нове уметничке и урбане средине, какву сви желимо и која нам је, пре свега – неопходна…

Организатори фестивал напомињу да би ова локација могла да буде уређен барокни градић на Дунаву, са духом и амбијентом који још чува, негује и осликава време када је настао – рани 18. век.

Фестивал је у међувремену удружио снаге, знања, искуства, идеја и инфраструктуре Фестивала уличних свирача са партнерским организацијама сличних идеја, као што су филмски фестивал Синема сити, Поп Уп), Сценаториа, Субурбиум, Фрушкаћ, Хепи Треш Продукција, Угрип и ААааа фестивал.

Локације на којима ће се догађати Градић фест биће: улице Београдска, Лисинског, Владимира Назора и Штросмајерова, Трг владике Николаја, Рампин пут (стаза која се пружа од Завода за заштиту споменика културе Војводине до степеништа тврђаве) и зелене површине иза Београдске капије.

Сваке године на овај догађај у Нови Сад долази све већи број туриста из земље и иностранства, а о вредности манифестације сведочи и награда ,,Туристички цвет” коју је Туристичка организација Србије доделила фестивалу 2007.

Фестивал уличних свирача сваке године године за три дана види више од 70.000 посетилаца, а сви програми су, као и одувек од оснивања – бесплатни.

Улазнице не постоје јер верујемо да култура припада улици и да припада свима, истиче Леа Котлица.

Извор: Танјуг