FIJAKERIJADA OTVORILA DANE OPŠTINE

Na terenu za konjičke sportove u Pećincima, juče su po 6. put u organizaciji Konjičkog kluba „Pećinački lipicaner“ jurili dvoprezi, četvoroprezi, paradirala deca buduće nade konjičkog sporta i defilovali ljubitelji konja na fijakerima. Na radost brojne publike, Pećinačka fijakerijada okupila je preko 50 takmičara seniora i juniora iz cele Srbije, a svečanosti otvaranja prisustvovao je i mr Željko Trbović predsednik opštine Pećinci, koja je generalni pokrovitelj manifestacije.

„Pećinački lipicaner jedan je od čuvara Sremske tradicije i zato će uvek moći da računa na podršku Opštine, a članovima ovog konjičkog kluba želim da se zahvalim što su i Pećinci na mapi konjičkog sporta. Naravno, poznato je da su Pećinci u celom regionu vodeći po industrijskom razvoju i veoma je važno da se prate privredni trendovi u svetu, jer to donosi radna mesta i egzistenciju našim građanima, ali od izuzetne je važnosti i da sačuvamo svoju tradiciju i kulturu i da ne zaboravimo šta smo i ko smo“ – rekao nam je predsednik Trbović i podsetio da sa Pećinačkom fijakerijadom zvanično počinje sedmodnevno obeležavanje Dana opštine Pećinci brojnim manifestacijama.

Sremci vole konje, vole da provode vreme sa njima, a kažu da je to poseban odnos. Zoran Petković predsednik Konjičkog kluba „Pećinački lipicaner“ kaže da nije lako organizovati ovakvu jednu manifestaciju, ali da je, uz ljubav prema konjima i pomoć brojnih sponzora, sve lako.

Prošlogodišnji pobednik u dvopregu Milan Đurđević član KK „Pećinački lipicaner“ nestrpliivo je iščekivao početak takmičenja, a kako nam je rekao nada se nagradi, jer se takmiči i u dvopregu i četvoropregu.

„Zaista je velika konkurencija. Ko bude imao najsmireniju ruku i najbrže konje taj će pobediti“ – izjavio je Đurđević.

Učesnici jučerašnje šeste po redu Fijakerijade u Pećincima takmičili su se u vožnji preciznosti sa dva konja – dvopreg i sa četiri konja – četvoropreg, a podeljene su i brojne nagrade deci učesnicima svečane revije i budućim nadama konjičkog sporta.

U vožnji dvoprega prvo mesto osvojio je Dragan Trifunović iz Šapca, drugo mesto pripalo je Vladanu Rakiću iz Obrenovca, dok se na trećem mestu našao Boris Mijakovsi iz Jabuke. U vožnji četvroroprega prvo mesto osvojio je Vlada Rakić iz Obrenovca, drugo Milan Đurđević iz Pećinaca, treće Boris Mijakovski iz Jabuke.

U vožnji dvoprega u kategoriji dece najuspešniji je bio Miloš Đurđević iz Pećinaca, drugo mesto pripalo je Vladimiru Vasiću iz Pećinaca, dok je treće mesto osvojio Nemanja Tomić iz Rume. U revijalnom delu u kategoriji dece najuspešnija je bila Jovana Kaluđerović iz Čačka, drugo mesto osvojila je Milica Đurđević iz Pećinaca, a treće Uroš Ušljebrka takođe iz Pećinaca.

Brojna publika, takmičari, zaljubljenici u konjički sport i ove plemenite životinje, juče su bili u prilici da uživaju na terenima za konjički sport u Pećincima, a da bi sremački doživljaj bio potpun potrudile su se i članice Udruženja žena „Sremica“ iz Pećinaca, koje su na svom štandu pripremile tradicionalne sremačke kolače. Program otvaranja 6. pećinačke Fijakerijade započeo je intoniranjem himne Bože pravde u izvođenju mesnog paroha Bojana Mijanovića, a program je upotpunio i Veljko Sretković iz Brestača koji je recitovao pesmu „Nisi Sremac“ poznatog sremskog pesnika Radivoja Prokopljevića Proke.

Izvor: Opština Pećinci