,,ФИЈАКЕРИЈАДА“ ПО ПРВИ ПУТ ОДРЖАНА НА МАЛОМ СТАПАРУ

Протеклог викенда Мали Стапар био је домаћин ,,Фијакеријаде“. Парада запрега и јагача која је до сада, традиционално пред славу села, била организована у центру Сивца, ове године је, захваљујући ентузијазму чланова Коњичког клуба Сивца, уз подршку Општине Кула и Месне заједнице Сивац, прерасла у такмичење на коме је учествовало више од 30 такмичара.
Након дефилеа кроз Мали Стапар одржано је ревијално такмичење, па су тако, између осталог, изабрани најлепши пастув и најлепша кобила, најлепши пар и најлепши фијакер. Мноштво заљубљеника у коње, како из Сивца тако и из других места, подржало је овај догађај и одлучило да дан проведе баш у амбијенту Малог Стапара који је из године у годину све лепши.
По речима члана Коњичког клуба ,,Сивац“ и једног од организатора, Драгана Лазаревића, одлучили су се да ,,Фијакеријада“ ове године буде на Малом Стапару због саобраћаја и самог амбијента и хлада које ово место пружа:
,,Одлучили смо да се ,,Фијакеријада“ одржи овде из неколико разлога – прво што је амбијент овде лепши, затим због саобраћаја, јер овде могу више да се крећу са коњима, а затим смо и подигли ниво манифестације, будући да ће сада бити такмичење, уз доделу награда. Сви ти фактори утицали су на то да Фијакеријада ове године, уместо у центру Сивца, буде на Малом Стапару. Имамо 15 фијакера и 12 јахача. Направљен је дефиле преко целог Малог Стапара и затим је уследило оцењивање – за најлепшег пастува, најлепшу кобилу, најлепши пар, најлепши фијакер итд. Захваљујем се Општини Кула и Месној заједници на средствима без којих не бисмо могли да организујемо ово“.
Председник Општине Кула, Дамјан Миљанић, истакао је да простор на Малом Стапару све више добија на значају, не само радовима који се спроводе, него и дешавањима која се овде организују, а ово је, како каже, сјајан амбијент за посетиоце и за саме коње.
Секретар Месне заједнице Сивац, Миленко Рајић, нагласио је да се ова манифестација одржава захваљујући Коњичком клубу из Сивца који се труди да очува традицију и обичаје и да то пренесе на млађе генерације, што су они, испред Општине Кула и Месне заједнице, препознали и подржали.
Извор: Општина Кула