ФИЛМ О КУПИНИКУ КАО КРУНА ОВОГОДИШЊЕГ ЈУБИЛЕЈА

Премијерном пројекцијом документарног историјско-археолошког филма под називом „Тврђава Купиник – 500 година после“, која је одржана у петак 24. децембра у сали пећиначког Културног центра, свечано је затворен овогодишњи „Сајам културе младих на селу“.

Филм је рађен поводом обележавања пет векова од разарања тврђаве „Купиник“ у продукцији новоформираног „КЦП – Музеја Купиник“ са седиштем у Купинову. Археолог поменуте музејске јединице и један од саговорника у филму Перица Одобашић истакао је да је пројекција филма круна обележавања овог јубилеја.

„Целу ову годину посветили смо Купинику. Најпре је у јулу ове године у оквиру „Пећиначког културног лета“ у холу КЦ-а одржана изложба „Купиник – последња престоница српских деспота: завет и инспирација“, а већ крајем августа изложба је била пресељена у Купиново где је одржан и Концерт духовне музике симболичног назива „Песмом у славу Купиника“. Затим су по први пут започела прва системска археолошка истраживања на самом Купинику која су трајала од 6. до 29. септембра, а оно што је важно истаћи је да је захваљујући подршци локалне самоуправе завршен процес експропријације те тако парцеле на којима се налазе остаци саме тврђаве нису више у приватном власништву, већ у надлежности Општине Пећинци. Истовремено су одржани седми и осми по реду археолошки камп у близини саме тврђаве као и трећи „Дани змајева“, док је у другој половини септембра одржан и стручни скуп под називом „Купиник – 500 година после“. Поред свега овога, при пећиначком КЦ-у формирана је музејска јединица са седиштем у Купинову“ – истакао је уочи пројекције Одобашић.

Сценариста и редитељ филма је студент режије на Факултету драмских уметности у Београду, Слободан Станковић из Пећинаца који је рекао да је био изазов кроз тридесет минута испричати причу о „Купинику“.

“Иако више од три деценије живим у Пећинцима, до пре пар година нисам знао да на само тридесетак километара од Пећинаца, у Купинову, постоје видљиви остаци ове тврђаве који је категорисан као споменик културе од великог значаја. Сазнавши за занимљиву историју овог краја јавила се идеја да се сними документарни филм и поклопило се да то буде у години јубилеја. Купиник као тема је неисцрпна да би се у потпуности испричала на филмском платну у тридесет минута, али овај филм је скромни допринос садашњим и будућим генерацијама које живе у овом делу Срема, а нису упознати са историјом саме тврђаве” – рекао је Станковић.

Поред Одобашића, у филму говоре: историчар и ванредни професор на Филозофском факултету у Новом Саду др Борис Стојковски, професор средњовековне књижевности на Филозофском факултету у Новом Саду др Светлана Томин, мастер инжењер архитектуре-конзерватор у Заводу за заштиту споменика културе у Сремској Митровици Иван Филиповић и археолог-конзерватор у Заводу за заштиту споменика културе у Сремској Митровици Биљана Лучић. За снимање, монтажу и дизајн звука био је задужен Дејан Тодоровић, док је Одобашић и аутор наративног текста у филму.

Специјални гости вечери били су чланови хора „Кранчевић“ при Музичкој школи „Кранчевић“ у Сремској Митровици који су уочи саме пројекције извели композицију Молитва пресветој Богородици „Достојно јест“ Корнелија Станковића, затим композицију под називом „Евенинг рисе“, потом „Гаудете – Цхристус ест натус“ и традиционалну песму из Србије „Заспо Јанко“ у аранжману Душана Покрајчића.

По завршетку пројекције, у име пећиначког Културног центра Перица Одобашић је уручио пригодне поклоне саговорницима у филму и учесницима програма.

Поред приказивања овог документарног филма, љубитељи културе у Доњем Срему током децембра имали су прилику да уживају у камерној монодрами рађеној према дневничким записима Ане Франк „Анин последњи рођендан“, Ревији музичких талената у оквиру које су наступили полазници Студија за музичку едукацију и образовање КЦП заједно са ученицима издвојеног одељења у Пећинцима ОМШ „Теодор Тоша Андрејевић“ са седиштем у Руми и промоцији збирке приче најмађег завичајног писца у општини Пећинци, десетогодишњег Јована Стајчића из Купинова под називом „Где се крије Туцко Каламуцко“.

„Сајам културе младих на селу“ је пројекат централне установе културе у општини Пећинци покренут 2018. године, када се обележавало четири деценије рада саме установе, а који се реализује четврту годину за редом под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије и пећиначке локалне самоуправе.

Извор: Општина Пећинци