ФИЛМ “СОМБОРСКИ УБРАЂАЈ“ ПРЕМИЈЕРНО ПРИКАЗАН СУ КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ

У Великој сали Културног центра „Лаза Костић“, у недељу 18. децембра, премијерно је приказан филм „Сомборски убрађај“ у организацији Градског културно-уметничког друштва „Раванград“.

Филм приказује реконструкцију старог обичаја сомборских Срба, који су на један специфичан и свечан начин представљали широј друштвеној заједници нову младу која је дошла у породицу.

Испред УО ГКУД „Раванград“ прим. др Милан Божина захвалио се свим актерима који су учествовали на пројекту, свим домаћинима на локалитетима где је сниман филм, а посебно се захвалио аутору овог пројекта Слободану Вукобратовићу.

Ово је један од пројеката које је Град Сомбор подржао на конкурсу за очување нематеријалне културне баштине, а испред локалне самоуправе премијеру су пропратили члан Градског већа Срђан Савић и помоћница градоначелника Јована Миљевић која се захвалила  „Раванграду“ што кроз свој труд, рад и истрајност чувају песме, игре и обичаје. „Кроз овакве пројекте чувамо наше обичаје од заборава, изграђујемо свест, нарочито код млађих генерација, о значају нематеријалног културног наслеђа“, нагласила је Миљевић.

Слободан Вукобратовић представио је како је дошло до идеје да се кроз један овакав видео пројекат сачува од заборава један стари обичај специфичан за простор Сомбора.

„Сабирајући сачуване фотографије и писане трагове, остварили смо овај пројекат под називом Сомборски убрађај. Као чувар фолклорне традиције српског и буњевачког народа са ових простора, Градско културно-уметничко друштво Раванград одлучило је да овај обичај Срба, као изузетан раритет карактеристичан само за Сомбор и околне салаше, реконструкцијом сачува од заборава. Тај животни обичај сомборских Срба готово више нико ни не памти. Прошло је 70 година како је изобичајен, остали су тек скромни записи и пожутеле фотографије као документ да сведоче о његовом постојању“, рекао је Вукобратовић.

Директорица Културног центра Весна Паштровић захвалила се ГКУД „Раванград“ на лепој сарадњи изразивши наду да ће се наставити и у наредним годинама и пожелевши им пуно среће и успеха и у даљем раду.

Сам обичај убрађивања и његово значење, публици је стручно представила Љубица Бачић испред Градског музеја Сомбор.

Извор: Град Сомбор