ФИЛМ „ТВРЂАВА КУПИНИК – 500 ГОДИНА ПОСЛЕ“

Документарни историјско-археолошки филм „Тврђава Купиник – 500 година после“ од сада је доступан на званичном Јутјуб каналу пећиначког Културног центра свим љубитељима и познаваоцима историје и археологије, али пре свега поштоваоцима националне историје.

Филм је рађен под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије и пећиначке локалне самоуправе поводом обележавања пет векова од разарања тврђаве „Купиник“ у продукцији новоформираног „КЦП – Музеја Купиник“ са седиштем у Купинову.

Премијерно приказивање филм је доживео 24. децембра 2021. године у сали пећиначког Културног центра, а приказан је и током овогодишње манифестације “Дани општине Пећинци” у мају месецу у још два насеља наше општине – у Завичној кући у Шимановцима и Основној школи “Душан Вукасовић Диоген” у Купинову.

Сценариста и редитељ филма је студент режије на Факултету драмских уметности у Београду, Слободан Станковић из Пећинаца, саговорници који се појављују у филму су: археолог музејске јединице при пећиначком КЦ Перица Одобашић, историчар и ванредни професор на Филозофском факултету у Новом Саду др Борис Стојковски, професор средњовековне књижевности на Филозофском факултету у Новом Саду др Светлана Томин, мастер инжењер архитектуре-конзерватор у Заводу за заштиту споменика културе у Сремској Митровици Иван Филиповић и археолог-конзерватор у Заводу за заштиту споменика културе у Сремској Митровици Биљана Лучић. За снимање, монтажу и дизајн звука био је задужен Дејан Тодоровић из Старе Пазове, док је Одобашић и аутор наративног текста у филму.

Извор: Општина Пећинци