FILMSKA KOLONIJA „DELIBLATSKI PESAK“ OVE GODINE U PANČEVU

Filmska kolonija „Deliblatski pesak“, ove godine održava se 20. put. Učestvuje više od 20 polaznika regionalnog centra za talente „Mihajlo Pupin“ iz Pančeva. Ove godine kolonija traje kraće i umesto u Dеliblatskoj peščari, održava se u Pančevu do 29. Avgusta, navodi 013info.

Za dve decenije koliko postoji, kroz koloniju su prošli mnogi koji su tu stekli prva iskustva a zatim i napredovali u filmskom stvaralaštvu. I ovoga puta učestvuje 25 mladih zainteresovanih za film, neki su prvi put, a pojedini dolaze već nekoliko godina i već su se oprobali u snimanju kratkih filmova.

„Pohađam centar za talente, grupu za film tri godine,i dosta sam toga naučila. Jednostavno pokušavam da razumem što bolje film i da prolazim kroz tu priču. Neću da se bavim time, ostaće mi hobi“, kaže Nora Abci, učenica kolonije.

„Ova kolonija me zanima jer volim da gledam filmove i serije, odlučio sam se da učestvujem i da vidim kako je i već dve godine sam ovde“, dodaje Aleksandar Trpkov, učenik kolonije.

„Ovo je za mene peta godina. Uglavnom sam glumila i pomagala u pisanju scenarija i montaži“, kaže Vanja Stojanović, učesnica kolonije.

Na ovogodišnjoj koloniji polaznici su uskraćeni za najinteresantniji deo, snimanje filma, ali su im omogućena kvalitetna i interesantna predavanja o estetici, zvuku, osnovama snimanja. Inače, učesnici kolonija i grupe za film pančevačkog regionalnog centra za talente osvajali su i brojna priznanja za svoje radove.

„Mi smo, da ne budem neskroman, od početka godine do danas dobili osam nagrada na festivalima sa filmovima naše dece. To nam je rekord, prošle godine smo uzeli pet nagrada. Sve u svemu mislim da je ovo što mi radimo vrlo produktivno, jer mi stvaramo prvo dobru filmsku publiku, a stvaramo i profesionalce“, ističe Ivan Rakidžić, reditelj i osnivač kolonije.

Kolonija koja se od osnivanja održavala u Deliblatskoj peščari i trajala deset dana, zbog epidemiološke situacije, sada traje pet dana i sva dešavanja su organizovana u Pančevu.

Izvor: 013info