FILMSKI FRONT POMERA GRANICE: ‚KRATKO, ALI SLATKO‘ IZDANJE!

Pred punom bioskopskom salom Kulturnog centra Novi Sad, sinoć je otvoreno šestnaesto izdanje Međunarodnog festivala kratkometražnog filma Filmski Front.

Sinoć je na programu bila međunarodna selekcija, u kojoj publika bira pobednika.

„Svake godine rastemo. Puna sala i oboreni rekordi kada je reč o broju prijavljenih filmova svedoče o tome. Nažalost, ove godine Filmski front jedini je filmski festival u Novom Sadu, gradu koji voli ovu umetnost. Zbog toga smo ove godine, pored zvaničnih festivalskih selekcija, dosta pažnje posvetili i pratećem programu Festivala. Radimo sa srednjoškolcima pa smo tako organizovali radionice za pisanje filmskih kritika, u program smo uvrstili i dokumentarne filmove i matine filmova za decu, a rešili smo da odemo i korak dalje i otvorimo konkurs za autore animacija, prezentacija, animiranih gifova, animiranih elemenata i svih ostalih radova koji spadaju u novu kategoriju – GraMoFront,“ objašnjava direktorka Festivala, Nina Latinović.

Osim međunarodne selekcije, sinoć je premijerno prikazan i film „Kratki film o kino entuzijazmu“ Filipa Markovinovića. Film je zapravo priča o nastanku Kino kluba Novi Sad pedesetih godina prošlog veka koji je u narednim decenijama bio polazno mesto za sve filmske i televizijske radnike iz Novog Sada i Vojvodine. U trenutku kada je osnovan, Kino klub Novi Sad je bilo jedino mesto gde se mogla steći neophodna filmska edukacija, jer filmske škole još uvek nisu postojale.

“’Kratki film o kino entuzijazmu’ nastoji da ukaže na nepravedno zapostavljeni segment istorije razvoja domaće kinematografije. Filmovi autora koji su prošli kroz Kino klub tokom svoje dalje karijere osvojili su mnoge bitne nagrade kako na domaćim, tako i na velikim svetskim filmskim festivalima. U filmu ćete moći da vidite kadrove filmova za koje se dugo mislilo da su izgubljeni. Ujedno, to je deo i šireg projekta koji obuhvata i digitalizaciju i restaruraciju filmske arhive Kino kluba Novi Sad,” kaže autor filma Filip Markovinović.

16. Međunarodni festival kratkometražnog filma, Filmski front traje do nedelje, 28. oktobra u bioskopskoj sali Kulturnog centra Novog Sada. Tokom rekordna četiri dana festivala biće prikazano preko šezdeset kratkometražnih filmova podeljenih u dve takmičarske selekcije, a pored glavnog programa, svake godine očekuje nas i prateći Frontov program koji ove godine sadrži i DokuFront, matine za najmlađe, selekciju Horor filmova, radionice filmske kritike za srednjoškolce ali i druženja van bioskopske sale!

Već 16 godina, reč je o besplatnom festivalu koji neguje iskrenu ljubav prema autorskom izrazu.