ФИНАЛЕ КАМПАЊЕ ,,16 ДАНА АКТИВИЗМА ПРОТИВ НАСИЉА НАД ЖЕНАМА“

Обележавање кампање ,,16 дана активизма против насиља над женама“ почело је 25. новембра када се обележава Међународни дан борбе против насиља над женама а завршена је у петак 10. децембра Међународним даном људских права.

Савет за родну равноправност Општине Бачка Паланка током трајања кампање организовао је бројне активности у циљу подизања свести о значају препознавања проблема насиља над женама. Кампања је завршена 10. децембра 2021. године симболичним пуштањем црних балона испред зграде Општине.

Маја Пилиповић, председница Савета за родну равноправност Општине Бачка Паланка истакла је да је Савет за родну равноправност и ове године као и претходних организовао низ активности везано за 16 дана активизма борбе против насиља над женама. У биоскопу је била постављена изложба жена, које су биле нашминкане као жртве насиља. Организована је била и представа 30. новембра ,,Сама је крива“ где су приказане све врсте насиља. У петак су пуштени црни балони у знак сећања на све жртве насиља на нашој територији. По извештају Полицијске станице Бачка Паланка у току 2021. године је било укупно 165 насиља, породичног или неке друге врсте од чега укупно 28 жена су биле жртве насиља а 65 је покренуло кривични поступак. ,, Мислим да је то јако велика цифра за нашу општину и управо ти балони су носили број 128. Овај дан смо посветили њима да се то више не понови. Једино што могу да кажем о свему томе што нисмо имали смртних исхода. Требало би на овом проблему озбиљније да се поради. „- истакла је Маја Пилиповић.

Извор: Општина Бачка Паланка