ФОЛКЛОРНИ ФЕСТИВАЛ ТАНЦУЈ ТАНЦУЈ

У суботу 26. маја, ће се у Гложану одржати традиционални, већ 48. по реду Фолклорни фестивал словачких војвођанских певачких и плесних група, под називом „Танцуј, танцуј“ наводи РТВ. Фестивал као и обично организују Национални савет Словака у Србији, Завод за културу војвођанскох Словака, Словачко Културно уметничко друштво Једнота из Гложана, Месна Заједница Гложан, као и Општина Бачки Петровац.

Фестивал се састоји из три дела, односно у 13 часова је на програму концерт певачких ансамбала, хорова и оркестара, у Дому културе у Гложану. Затим ће се у 16 сати одржати традиционални Дефиле учесника фестивала улицама Гложана обучених у традиционалне словачке ношње из своје средине. У 17 часова је свечано отварање фестивала, као и први Концерт плесних ансамбала словачких војвођанских културно уметничких друштава.

У 20 часова је на програму други Концерт плесних ансамбала, који Телевизија Војводине директно преноси на РТВ 2  програму. У оквиру концерта хорова и оркестара ће се ове године такмичити 26 извођача. У оквиру првог концерта ће се представити 11 плесних ансамбала, а у оквиру другог 9 Словачких Културно уметничких друштава из Војводине.

У ревијалном делу наступиће фолклорни ансамбли других народа, који живе у Војводини, као и гости из Словачке Републике. Победник фестивала путује на централни Фолклорни фестивал у Словачкој Републици под називом – Подполианске слáвности на Дјетве – што омогућава Национални савет Словака у Србији.

Осим самог фестивала у оквиру програма су као и обично и разне пратеће манифестације, као што су например Етнографска изложба у организацији Удружења жена из Гложана у Дому културе, као и Изложба старих фотографија Ондреја Ступавског, такодје у холу Дома културе.

Посебно атрактивна пратећа манифестација је Вашар старих заната, и рукотворина, као и старих сланих и слатких специјалитета, у организацији Асоцијације Словачких удружења жена, у ареалу амфитеатра у Гложану. Сви љубитељи фолклора и старих заната и специјалитета су добродошли.

Извор : РТВ