ФОНД „ЕВРОПСКИ ПОСЛОВИ“ АП ВОЈВОДИНЕ НА ПРЕДСТАВЉАЊУ РУМУНСКОГ ПРЕДСЕДАВАЊА ЕВРОПСКОМ УНИЈОМ

Видосава Ендерић, директорка Фонда „Европски послови“ АП Војводине, присуствовала је скупу који је организован у Скупштини АП Војводине поводом румунског председавања Европском унијом. Амбасадорка Румуније у Републици Србији Оана Кристина Попа, представила је основне приоритете председавања Румуније Европском унијом. Представљање је одржано у организацији Информационог кутка Европске уније у Новом Саду, а у име домаћина скупа учеснице и учеснике је поздравио Дмитар Станишић, председник Одбора за европске интеграције и међурегионалну сарадњу Скупштине АП Војводине.

Румунија је 1. јануара ове године преузела ротирајуће шестомесечно председавање Европском унијом, које се реализује у координацији са председавајућом тројком коју чине још Финска и Хрватска. Слоган румунског председавања је „Кохезија, заједничка европска вредност“.

Представљајући приоритете председавања Румуније Европском унијом, aмбасадорка Румуније у Републици Србији Оана Кристина Попа, истакла је да ће приоритетни задаци Румуније у председавајућем периоду бити осигурање праведног и одрживог развоја кроз повећану конвергенцију, кохезију, иновације, дигитализацију и повезаност, затим, очување безбедности Европе, јачање улоге Европске уније као глобалног лидера и очување Европе заједничких вредности.

Амбасадорка Оана Кристина Попа, нагласила је да ће међу приоритетима бити и Западни Балкан и проширење ЕУ. „Румунија ће се током председавања ЕУ као и након тог периода, залагати да укључење држава Западног Балкана остане у агенди Европске уније, посебно имајући у виду да ће Румунија и након председавања, учествовати у тројном председавању Европском унијом, заједно са Хрватском и Финском“, додала је Оана Кристина Попа. 

Овај значајан скуп подржан је и од стране Покрајинског секретаријата за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу, чији представник, господин Небојша Дракулић, помоћник секретара је узео учешће на истом.