FORUM “HRANA ZA EVROPU” 13. DECEMBRA U VRDNIČKOJ KULI

Organizatori Foruma su Ekonomski institut iz Beograda i Društvo agrarnih ekonomista Srbije, uz podršku projekta ENABLE.EU. i Saveza poljoprivrednih inženjera i tehničara Srbije.

Akcenat ovogodišnjeg foruma biće na očuvanju sortne baštine Srbije, razvoju pametne poljoprivrede u cilju podizanja agrarne proizvodnje na više faze prerade i značaju agropirvrede u energetskoj tranziciji u Srbiji.

Na forumu će biti reči i o investicijama u agroprivredu Srbije, iz nekonvencionalnog ugla.

Nezaobilazna tema foruma biće i bezbednost hrane kao nužan uslov, bez obzira da li je reč o autohtonim sortama u ratarstvu, povrtarstvu, stočarstvu, proizvodnji alkoholnih pića ili o digitalnoj poljoprivrednoj proizvodnji. Takođe, u poslednjem delu foruma govoriće se o energetici u agroprivredi.

Naime, Ekonomski institut, kao deo konzorcijuma 11 zemalja, učestvuje u projektu pod nazivom “ENABLE.EU: Enabling the Energy Union through understanding the drivers of individual and collective energy choices in Europe”, u okviru Horizon 2020 programa. Cilj ovog dela biće da se nalazi ovog projekta predstave članovima resornog ministarsva, ali i kompanijama koje su uspele da naprave sinergiju između agroprivrede i energetike. Takođe, biće ovo prilika da se analiziraju domaća iskustva i predlozi.

Izvor: agronews