ФРАНЦУСКЕ ТАЈНЕ – ПРОДАВНИЦА СИРЕВА И ВИНА

Грађани који су протекла три дана прошли Булеваром ослобођења крај пословне зграде на броју 30А могли су да уоче нову необичну продавницу француских сирева и вина. Њен власник је Француз, Оливје Друзни, рођен у Греноблу а у Србији живи 3,5 године.

Иако је постао предузетник од својих 17 година а доста је и путовао, каже да је осећао да у својој земљи није све коцкице посложио како би желео. Захваљујући пријатељу Србину који 25 година живи у Француској, Оливје је чуо за Србију пре седам година, а затим се и преселио код нас. И мало је рећи да је одушевљен народом и новим пријатељима, а нарочито што глобализација није појела и ово мало људске душе.

Српски језик говори скоро перфектно а научио га је само дружећи се са људима, без одласка у школу. Истиче да смо ми једини који за дружење имамо једну реч, углавном је за то потребан шири опис. Овде је код комшија пио кафу, док у свом селу то никада није доживео.

На питање како се снашао са администрацијом приликом отварања продавнице, каже да је то свугде слично, али у Србији још увек може да се позове телефоном нека служба и добије савет, док је другде све то лишено људског контакта и морате само мејлом и преко разних апарата.

Оливје нам нуди вина по свом избору из целе Француске, док су сиреви искључиво из његовог краја, са француских Алпа, како тврди – још увек једини сиреви који се производе без икаквих додатака. Сиреви су органског порекла. Цене вина у продавници Француске тајне крећу се од 1300 до 3300, док су сиреви од 2300 до 3900 динара. Питам га да ли ће ове цене бити мало јаке за стандард у Србији, а он каже да је економска ситуација свуда иста, и да нема разлике.

Наш тридесеттрогодишњи предузетник је пун разних прича, а његово размишљање је попут старозаветних мудраца. Зато, ако ништа и не купите, моћи ћете да пробате ове сиреве и добијете коју успутну занимљиву причу о сиру и вину. Овај пут смо код Оливјеа пробали сир морбје, који се конзумира на собној температури, уз црвено вино, а сир у средини има нешто попут плаве плесни. Међутим, сазнајемо да је то пепео јер се сир прави два дана, из два слоја а рецепт не дозвољава враћање сира на хлађење након првог дана, па се ставља слој пепела да би се заштитио.

Сазнајемо да су сиреви са француске стране Алпа јачи по ароми и укусу (то су прве сензације које осетите) јер се праве од летњег млека док су са швајцарске стране сиреви од зимског млека па имају јачи карактер. За следећи сусрет смо оставили причу где се то тачно у устима налазе поједина чула за сиреве, јер је то за напредни курс код овог изврсног продавца.

Оливје, срећан ти посао, јер храбре служи срећа, а ти си је заслужио својим несебичним трудом!

За Војвођанске са географским пореклом пише : В. Раонић