FROM NOISE TO SOUND

PROMOCIJA PUBLIKACIJE I FILMA u okviru međunarodnog projekta pod nazivom FROM NOISE TO SOUND će se održati u ponedeljak, 18. 11. 2019. u 13h u Multimedijalnom centru Akademije umetnosti u ulici Đure Jakšića 7 u Novom Sadu.

Projekat „From Noise to Sound“ finansira se sredstvima Međunarodnog višegradskog fonda (International Visegrad Fund), a realizuje se u okviru Akademije umetnosti u Novom Sadu u partnerstvu sa Univerzitetom umetnosti u Poznanju (Poljska), Akademijom umetnosti u Banjskoj Bistrici (Slovačka) i Fakultetom muzičkih i vizelnih umetnosti Univerziteta u Pečuju (Mađarska).

Na promociji će  biti predstavljena publikacija “From Noise to sound” i prikazan istoimeni film koji prate sam projekat i njegove aktivnosti. Takođe, ovom prezentacijom želimo i da ukažemo na problem nedostatka savremene skulpture u Novom Sadu na čemu se temelji sam projekat i time pokrenemo diskusiju važnih ključnih aktera u rešavanju ovog pitanja.

Na promociji učestvuju: Siniša Bokan, dekan Akademije umetnosti; Nikola Macura, docent (koordinator projekta); Dragana Garić Jovičić, kustoskinja istoričarka umetnosti i urednica knjige; Vojin Ivkov, reditelj kao i ostali učesnici na projektu.

O projektu:

Projekat „From Noise to Sound“ predstavlja inicijativu Nikole Macure, doc. na Katedri za vajarstvo ka problemskom razmišljanju i delovanju u cilju rešavanja problema nedostatka savremene skulpture u Novom Sadu kroz zajednički rad studenata i profesora iz 4 zemlje (Srbija, Slovačka, Mađarska i Poljska).

Cilj projekta jeste kritičko sagledavanje savremene skulpture u Novom Sadu kroz interkulturalni dijalog sa pozicije međunarodnog i interdisciplinarnog stanovišta. Razmena ideja, primeri dobre prakse i iskustva V4 zemalja značajno doprinose sistemskom sagledavanju pitanja savremene skulpture Novog Sada, a iskustva predstavnika gradova Pečuja, Banske Bistrice i Poznanja u ovom procesu značajno doprinose inovativnijem i drugačijem sagledavnju problematike. Drugi, veoma važan cilj ovog projekta je da ponudi efektno rešenje u vidu zvučnih instalacija – instrumenata koji se prave od vojnih rekvizita. Projekat je interdisciplinaran i podrazumeva timski rad ljudi iz različitih oblasti umetnosti, nauke i društvenog sektora iz 4 grada (Novog Sada – Srbija, Banske Bistrice – Slovačka, Pečuja – Mađarska i Poznanja – Poljska).