GAJENJE KROMPIRA POD PLASTIČNOM FOLIJOM – BEZ KOPANJA

Na slici se vidi način gajenja krompira pod plastičnom folijom – bez kopanja. U gornjem levom uglu slike vidimo lopate na odmoru. Ovaj način sadnje pod folijom samo sa izbušenim rupama za rast listova i navodnjavanje, omogućava rast krompira blizu površine. Lakše se vadi , rukama ili grabljama bez lopate ili motike.

Folija sprečava isparavanje vlage i samim time uštedu vode tokom perioda rasta plodova. Na slici se vidi količina uroda na površini pod folijom. Takođe se vidi koliko plitko (skorao na površini ) se nalaze krompiri i kako ih je lako pokupiti. Neki uzgajivači tvrde da su imali prinos od oko 50 kg po parceli pod folijom. Tako, ako sledeće godine planirate sadnju krompira, možda ne bi bilo naodmet probati i ovaj način. Beli ili crveni svejedno – nema kopanja. 

Interesantno je da su ljubitelji ovog načina , osobe ne sklone  radu i naporu i povedeni parolom  “Ima krompira bez motike“ probali da gaje krompir u plastičnim kantama za đubre.  Zasadili su krompir u dve velike plastične kante, zalivali i dodavali zemlju i prirodno đubrivo tokom perioda rasta. Na kraju sezone izvrnuli su kante, istresli zemlju  u nameri da pokupe plodove truda. Ne samo da su krompiri bili mali i zakržljali, uspeli su da nakupe ukupno oko 3 kg. Krajnji poražavajući rezultat ovog načina gajenja prevazilazi svaki nivo lenjosti, jednostavno ne funkcioniše. No, bar su probali. Nakon toga uverili su se u uspeh sa plastičnim folijama. Na kraju da zaključimo  – samo napred, opušteno, bez znoja, bez kopanja.

Za vojvodjanske.rs: B. M.