GALERIJA MATICE SRPSKE‎ ЛЕТО НА ТРГУ ГАЛЕРИЈА – ФИЛМСКО ВЕЧЕ „КЛИМТ“

21. јун 2018. године у 21.00 сат

Манифестацију Лето у врту галерија већ традиционално организују Галерија Матице српске и Спомен-збирка Павла Бељанског са жељом да током летњих месеци Новосађанима омогуће посебно „културно” освежење. Овогодишњој манифестацији придружује се и Галерија ликовне уметности поклон збирка Рајка Мамузића, она прераста у Лето на Тргу галерија. Наши суграђани ће у вечерњим сатима моћи да присуствују атрактивним културно-уметничким садржајима којиприказују разноврсност светске културне баштине и значај њеног очувања у контексту историјских и културолошких околности.
У четвртак, 21. јуна 2018. године у 21.00 сат у заједничком врту Галерије и Спомен-збирке биће одржано филмско вече Климт у организацији Галерије Матице српске и Аустријског културног форума.
Играни филм Климт представља омаж чувеном бечком уметнику и његовом животу у богатом историјском контексту епохе „Fin de Siècle“. Из филма, у режији Раула Руиза и с Џоном Малковичем у главној улози, публика ће сазнати о борби Густава Климта за уметничку слободу, о његовом односу према Егону Шилеу и француској глумици Леи дел Кастро, као и о платонској љубави према Емили Флеге.