ГАСНИ ПИШТОЉ И ПЛОЧИЦЕ ПРЕСОВАНОГ БАРУТА У ТОВАРУ ПОЛОВНОГ НАМЕШТАЈА

Цариници су 11. априла 2018. године на граничном прелазу Хоргош, у сарадњи са полицијом, запленили гасни пиштољ и четири плочице пресованог барута.

Прекршај је откривен када се на улазу у земљу за контролу пријавио теретни комби црногорских регистарских ознака, натоварен половним намештајем из Немачке, чије је крајње одредиште била Црна Гора. На уобичајено питање цариника, 39-годишњи возач комбија, иначе држављанин Црне Горе, рекао је да сем половног намештаја, који је уредно пријавио, не превози ништа друго.

Међутим, приликом детаљног прегледа, испод намештаја у средишњем делу возила, налазиле су се и две торбе са половном гардеробом. На дну једне од њих, најпре је пронађен гасни пиштољ „Browning trademarks“ калибра 9мм са припадајућим оквиром, који је уз минималне интервенције могуће претворити у право ватрено оружје, као и четири плишане кутије са плочицама налик на графитне.

Цариници су одмах посебним апаратом „Ахура“ урадили анализе, након којих је њихова сумња потврђена, јер се  након позитивног реаговања на барут, могло видети да се дефинитвно не ради о графитним плочицама, већ о пресованим барутним честицама.    

Оружје, плочице пресованог барута и возача комбија преузела је полиција у даљу надлежност.