GASPROM POČEO IZGRADNJU TERMOELEKTRANE TOPLANE KOD RAFINERIJE

GASPROM POČEO IZGRADNJU TERMOELEKTRANE TOPLANE KOD RAFINERIJE

Termoelektrana toplana na prirodni gas, koja će proizvoditi toplotnu energiju na NIS i električnu energiju za široku potrošnju, investicija vredna 180 miliona evra počela je danas da se gradi uz Rafineriju nafte, na prostoru kao Spoljnostačevačkoj i Vojlovici, navodi 013info.

Prvi beton u temelje nalili su ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić, Denis Fjodorov direktor Gazpromeletroholdinga Srbija DOO, generalni direktor NIS Kiril Tjurdenjev i potpredsednik “Šangaj elektrik grupe” Hua Si Šen.

Osnovni udeo u ovoj investiciji obezbeđuje “Gazpromenergo holding”, velika energetska kompanija na ruskom tržištu kojoj je ovo prvi iskorak ovakvog tipa u inostranstvo, a po modelu “ključ u ruke” izvođač radova je kompanija iz Kine dok će srce elektrane biti gasne turbine firme “Ansaldo energia”.

Prema projektu ovo energetsko postrojenje imaće instalisanu snagu od oko 200 MW, termoelektrana je na prostoru od 2 hektara, a očekuje se da proradi krajem 2020. godine.

Ministarstarstvo rudarstva i energetike i “Gaspromenergo holding”  potpisali su u Pančevu memorandum o saradnji čija je suština zajednički rad na projektima termoelektrana toplana u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu.

U Srbiji je ovo prva parno-gasna elektrana, navode u Gazpromu, a njen rad ne dovodi do stvaranja višetonskog pepela, emisije čvrstih materiji niti supornih oksida u atmosferu.

Kako je objasnio ministar Antić iako će postojati mogućnosti se deo toplotne energije koristi i za daljinsko zagrevanje Pančevaca to će zavisiti od dogovora grada Pančeva i “Gazpromenergo holding”.

Izvor: 013info

Author Image
Anna Horvátová
%d bloggers like this: