GERONTOLOŠKI CENTAR U BORBI PROTIV “EJDŽIZMA”

Zaposleni u Gerontološkom centru u Subotici prošli su obuku za preduzetničku podršku starijim građanima koju će pružati u budućem Preduzetničkom inkubatoru za starije u borbi protiv “Ejdžizma”, navodi subotica.info.

“Ejdžizam” (eng. Ageism) je relativno nova kovanica u stručnoj literaturi koja označava stereotip i diskriminaciju ljudi na osnovu njihovih godina, koja negativno utiče pre svega na samopouzdanje, ali i na zdravlje starije populacije.

Ovu obuku prošli su zajedno sa kolegama iz Senteša u Mađarskoj, sa kojima rade zajednički na realizaciji prekograničnog projekta “Prekogranični inkubator preduzetništva za starije – SeniorIn”.

Nakon obuke, njihov zadatak je bio da pruže mentorsku podršku za ukupno 20 polaznika tokom osam meseci na unapređenju njihovih preduzetničkih veština. Odnosno, da im podstaknu znanja i veštine kako bi polaznici pokazali i sebi i drugima da još uvek mogu da stvaraju.

Kada zbog izazova na tržištu rada, pogotovo u eri pandemije, stanovništvo kategorije starosti 50+ostane bez posla, oni jako teško dolaze ponovo do zaposlenja. Ta frustrirajuća situacija, pojačana nedostatkom poverenja okoline u njihove sposobnosti oličene u stereotip da ih je “vreme pregazilo”, utiče kako na njihovo samopouzdanje, tako i na zdravlje, zbog čega neretko koriste i zdravstvene, ali i usluge socijalne zaštite” – naglasila je ovim povodom direktorka Gerontološkog centra Brankica Tešanović.

Ona smatra da se ceo proces može okrenuti u korist ove populacije sprovođenjem mera preduzetničke podrške.

Želimo da obrnemo ovaj proces. Da formiranjem “Preduzetničkog inkubatora za starije” ulijemo samopouzdanje ovoj populaciji. Kada na to dodamo nove preduzetničke veštine, verujemo u njihov uspešan povratak u svet rada, a samim tim odlažemo mogućnost da im zatreba neka od zdravstvenih ili usluga socijalne zaštite” – naglašava Tešanović.

Gerontološki centar iz Subotice u Srbiji i Centar za socijalnu zaštitu Grada Senteša u Mađarskoj, ovaj projekat sprovode u okviru INTERREG – IPA Programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija, uz finansijsku podršku Evropske unije.

Izvor: subotica.info