ГИБАНИЦА ЗАМИРИСАЛА АШАЊОМ 14. ПУТ

Мириси гибанице и шаренило укуса ширили су се 16. јуна центром Ашање по 14. пут. Удружења жена су се, свако за себе, надала да ће баш њихова гибаница понети титулу најбоље, а бројни посетиоци били су у прилици да пробају један од најпопуларнијих српских, али и сремских кулинарских специјалитета – гибаницу, као и да уживају у богатом културно-уметничком програму у оквиру манифестације “Гибаницијада Ашања 2024”.

Манифестацију је обишао и заменик председник општине Пећинци Зоран Војкић.

„То је једна од првих манифестација које је локална самоуправа почела да подржава. Ја бих се овом приликом захвалио захвалио Туристичкој организацији као организатору, Месној заједници Ашања и Удружењу жена „Лепота Ашање“, као и свим удружењима која су дошла да подрже ову манифестацију. На овај начин промовишемо како туризам, тако и гастрономске специјалитете, гибаницу на првом месту. Наравно, подржаћемо и петнаесту и наредне манифестације“ – рекао је заменик Војкић.

Општина Пећинци је и покровитељ манифестације, а испред организатора директорка Туристичке организације општине Пећинци, Љубица Бошковић, истакла је да је гастротуризам један од све значајнијих аспеката развоја туризма.

„На овој манифестацији, видећете, од гастрономских специјалитета није присутна само гибаница. Видећете разне сремачке колаче, разне специјалитете, штрудле, колаче на кукурузовини и разне друге. Има чак и сухомеснатих производа по којима је Срем такође препознатљив. Тако да сам сигурна, свако ко се приближи овим штандовима од ове лепоте и симфоније мириса, укуса и боја неће моћи да одоли, а неће остати ни гладан“ – казала је Бошковић.

У културно-уметничком делу програма учествовали су: КУД „Купиник“ из Купинова, КУД „Купиник“ из Петровчића, КУД „Карловчић“, ДННТ „Искон“ из Шимановаца, Анастасија Максић, вокална солисткиња из Ашање и рецитатори Данило Грба и ученици трећег разреда основне школе из Ашање.

Чланови жирија, који су имали изузетно тежак задатак, ипак су се сложили да титулу најбоље гибанице понесе УЖ “Сунчев цвет” из Доњег Товарника, ученици ашањске школе понели су титулу најлепшег штанда, док су чланови Светосавске омладинске заједнице “Вера, нада, љубав” освојили прву награду за најбогатији штанд.

Сви учесници Гибаницијаде понели су са собом, поред лепих успомена, још и по награду – УЖ „Веселице“ из Деча за најбољу штрудлу са сиром, УЖ „Кленак“ за најлепши антиквитет – старински чајник, УЖ „Попинчанке“ за медењаке, УЖ „Фрушкогорке“ из Стејановаца за старинске ситне колаче, УЖ „Огарчанке“ за ораховачу, УЖ „Мајка Ангелина“ из Купинова за мафине и струдле, УЖ „Рузмарина“ из Голубинаца за декупаж, УЖ „Сремица“ из Пећинаца за декорацију штанда са луткама сремцима, УЖ „Сара“ из Старих Бановаца за штрикане натикаче, УЖ „Јефимија“ из Сурдука за хеклане ручне радове, УЖ „Шимановчанке“ за салчиће, УЖ „Колевка Срема“ из Пећинаца за везене куварице, УЖ „Сурчинке“ за декорацију од кукурузовине, УЖ „Румљанке“ за најлепшу народну ношњу и УЖ „Бановчанке“ из Старих Бановаца за везене јастучиће техником покрстице.

Гибаница у Ашањи мирисала је три дана, а посетиоци су били у прилици да само дан пре, у суботу, узивају у културно-уметничком програму, у којем су учествовали: КУД „Купиник“ из Купинова, КУД „Купиник“ из Петровчића, КУД „Милоје Бељинац“ из Скеле, Певачка група КУД „Купиник“ из Петровчића, а вече је зачињено концертом групе Матрикс.

На на крају дана, када је нестала и последња гибаница са штандова, за све посетиоце и учеснике Ловачко друштво Ашања припремило је паприкаш.

Извор: Општина Пећинци