ГИМНАЗИЈА „ЖАРКО ЗРЕЊАНИН“ ПРОСЛАВИЛА 210. РОЂЕНДАН

Гимназија „Жарко Зрењанин“ прославила је јуче 210. година од оснивања. Редак јубилеј, којим могу да се похвале још само две гимназије у Србији, оне у Сремским Карловцима и Суботици, обележен је свечаном академијом и пригодним програмом посвећеном двовековној историји школе, у чијим су клупама као ђаци седели касније бројни успешни научници, професори, уметници, привредници и други делатници.

Добродошлицу бројним гостима, бившим и садашњим ученицима и професорима, грађанима Врбаса, представницима градских и покрајинских органа, прва је пожелела Татјана Кажић, директорке Гимназије „Жарко Зрењанин“.

„Поштовани и уважени гости, драге колеге, драги ученици, добродошли на свечану академију поводом 210 година постојања и рада Гимназије ‘Жарко Зрењанин’. Овај пролећни дан протиче у знаку значајног јубилеја за нашу средину, и зато ме радује што су се на једном месту окупили они који су, годинама уназад, исписивали богату историју наше школе. Зато је ред да се овом приликом, још једном осврнемо на традицију која се брижљиво стварала током минулих векова.

Гимназија ‘Жарко Зрењанин’ основана је давне 1809. године. Током више од два века постојања, доживљавала је многобројне реформе и транзиције, а данас важи за институцију која, инсистирајући на квалитетним и безбедним условима, образује младе и успешне људе препознатљиве по креативности, толеранцији и другарству.

Своју историју Гимназија започиње као Мала приватна латинска школа, a убрзо затим добија статус Конфесионалне граматичке школе и Сениоратске ниже гимназије. Кроз читав 19. век она се прилагођавала потребама средине, да би коначно, 1909. године, на дан стогодишњице од оснивања, добила нови статус као Виша државна гимназија са немачким наставним језиком.

Од 1925. године у школу је уведена настава на српско-хрватском језику, а током Другог светског рата окупаторска власт затворила је сва српска одељења Гимназије. Упркос свему томе, школа успева да опстане и кроз бурни 20. век, а убрзо по завршетку рата прераста у потпуну Мешовиту гимназију. Под тим називом ради све до 20. октобра 1959. године, када се у документима први пут јавља назив који и данас с поносом носи – Гимназија ‘Жарко Зрењанин’.

Друга половина двадесетог века донела је многобројне промене у животу људи на овим просторима, па су историјски догађаји утицали и на даљи развој и реформу школства. Гимназија је успешно опстојавала и за 210 година, колико постоји, изнедрила је хиљаде ученика. У школским клупама ове установе седело је неколико академика, преко педесет доктора наука и преко стотину магистара. Истовремено, школа је изнедрила и читаву плејаду успешних културних јавних радника, лекара, професора и успешних привредника, и зато ју је некадашњи директор – Радосав Иковић, с правом назвао Мала Сорбона.

Истичући значај јубилеја који данас прослављамо, подсетићу присутне да је 1999. године, тадашњи министар просвете Републике Србије др Јово Тодоровић, приликом обележавања 190-те годишњице, изјавио да прослава има републички карактер, јер је после сремско карловачке и суботичке, врбаска гимназија трећа по старини у Србији. Двадесет година касније, та реченица још више добија на значају, будући да се много тога није променило, осим што Гимназија има још озбиљнију традицију.

У протеклој деценији, колектив Гимназије прегалачки је радио на очувању традиције и неопходном модернизовању установе. Успевали смо у томе уз свесрдну помоћ наших пријатеља, па су се тако исписивале нове странице школског живота. Захваљујући свему што смо радили, у наредном периоду очекује нас неколико важних догађаја због којих ћемо се поново окупити на истом месту. Нарочито нас радује промоција монографске публикације која из штампе излази поводом великог јубилеја, као и отварање изложбене поставке ‘210 година Гимназије’. Ови догађаји биће још једна добра прилика да се подсетимо значаја који Гимназија има у својој средини и земљи.

Добар рад школе у претходном периоду потврђен је и престижним наградама: Диплома са сребрном медаљом на 12. Међународном сајму образовања ‘Путокази’ (2017), Повеља ‘Капетан Миша Анастасијевић’ (2018), а потом и Диплома са златном медаљом на овогодишњем Међународном сајму образовања ‘Путокази’, у марту 2019.

Круна свега наведеног је верност бивших ученика Гимназије. Оних који су захвални својој школи јер је оставила неизбрисив траг у њиховим животима и пружила добар темељ да данас, као успешни појединци, буду у позицији да јој помогну или да у улози родитеља утичу на модернизацију и развој школе.

Данас су са нама и наши добротвори, а захваљујући њима школа храбро улази у свој трећи просветитељски век. У јубиларној години Гимназија је добила преко потребне рачунаре за наставу информатике, а недавно је уведена и интерна информатичка мрежа која ће на сваки начин побољшати школски живот. Посебну захвалност дугујемо нашем донатору Рајку Каришићу, који је поводом нашег великог јубилеја, оплеменио зидове cвечане сале својим радовима“, рекла је у свом говору Татјана Кажић, директорка Гимназије „Жарко Зрењанин“.

Прве честитке за вредан јубилеј свим ђацима и професорима упутили су функционери коју су свечаној академији присуствовали у име Покрајинска владе и општине Врбас. Милан Ковачевић, заменик покрајинског секретара за образовање, изразио је снажно поштовање према установи која се образовањем бави већ трећи век, док је Даница Парошки, помоћница председника општине за образовање, истакла да значај вредног јубилеја надилази сам Врбас и заузима мести у историји школства уопште. „Гимназија као светионик обасјава све оне који су уверени да је образовање њихов најбољи избор. Њени ученици су баш они који су највише допринели развоју и бољем животу у својој средини. То је разлог уверењу да ће још многе генерације младих интелектуалаца изаћи из ове школе и допринети хуманијем развоју и модернизацији друштва“, рекла је Парошки и у име општине Врбас свима честитала празник.

Прилику да изговори беседу у име бивших ученика овога пута добио је проф. др Радован Пејановић, доскорашњи ректор Новосадског универзитета и кум Гимназије.

„Част ми је задовољство што ми је дата могућност да вам се обратим као некадашњи ђак ове школе. Традиција од 210 година трајања Гимназије ‘Жарко Зрењанин’ из Врбаса је, по моме мишљењу, понос Врбаса, Бачке, Војводине и целе наше Србије. Трајање је кључна одредница у нашем постојању, јер као што каже Хегел – Све што је пропало, пропало је из ваљаних разлога; ја бих додао и обрнуто – Све што је опстало, опстало је са разлогом. Разлог вашег опстајања и постојања је племенита мисија образовања и васпитања. Притом, човек не образује и не васпитава само оним што зна већ и оним што јесте, каже један муди филозоф. Хоћу да кажем да су ту узвишену мисију обављали и обављају велики учитељи ваше и наше Гимназије. О улози образовања говоре и речи великог научника Исака Њутна, који је рекао – Знање је, дакле, најмоћније оружје сваког прогреса. Оно се стиче образовањем, разумом и умом. Ако је образовање развој, као што тврди модерна економска наука, онда сте ви дали немерљив допринос друштвено економском развоју. Када је реч о васпитању, тој другој одредници ваше мисије, навешћу речи нашег мудрог Јована Стерије Поповића који каже – Васпитање не бива ропским, ништа на силу, ништа се иком наметнути не може, васпитањем се добродетељ укорењава, отечество диже, човечанство благорођава. Притом се правилно васпитање састоји у томе да извучете из свакога оно што је највредније.

У Новом завету, Свето јеванђеље по Луци, се каже – Јер каквом мером дајете, онаквом ће вам се вратити. Али да ли је то увек тако, да ли друштво враћа посленицима знања? Нажалост, не, ни када су ученици, ни када су наставници у питању. Када су ученици у питању, много је мисли, песама, славопојки, храмова подигнуто у славу знања, сваки буквар почиње песмицом – Знање је снага, знање моћ, учите децо дан и ноћ. Међутим, како каже наш знаменити песник Матија Бећковић – Учите децо дан и ноћ, па ћете видети како ћете проћ’. Слично пролазе, нажалост, и наши наставници и наше школе. Релативно лош економски положај нашег средњошколског образовања у дужем временском периоду онемогућава ове храмове знања да у потпуности реализују своје потенцијале и оправдају своју мисију. Зато поручујем овом приликом представницима друштвене заједнице – улажите у знање јер знање је једини фактор који не подлеже закону опадајућега, већ закону растућег приноса. Своју поруку друштву завршићу речима једног древног кинеског мудраца, који каже – Мислиш ли годину дана у напред, сеј жито, мислиш ли десет година у напред, сади воћку, мислиш ли 100 година у напред, образуј народ. Посејеш ли жито, убраћеш плодове једанпут, посејеш ли воћку, убраћеш плодове више пута, будеш ли образовао народ, убираћеш плодове стално. Хвала вам. живели и срећан вам јубилеј“, рекао је проф. др Радован Пејановић, доскорашњи ректор Новосадског универзитета и бивши ученик Гиманзије.

Окупљенима се обратио још један бивши ђак Гимназије „Жарко Зрењанин“, данас успешни уметнички фотограф Рајко Каришић. Уз присећање како је некада, пре више десетина година, као ђак имао прилику да свира на бини свечане сале Гимназије, Каришић је искористио прилику да захвали својим некадашњим професорима на знању које је стекао док је похађао ову школу, које му је, како је рекао, било веома драгоцено у каснијем школовању, те да изрази задовољство што су и други чланове његове породице били ученици престижне школе из Врбаса. За оно што је Гимназије учинила за њега, Каришић је установи поклонио 20 фотографија на платну из његових пет, до сада реализованих, циклуса фотографија. Ове фотографије од јуче красе зидове свечане сале Гимназије „Жарко Зрењанин“.

Извор: Општина Врбас