ГО ДСС: ЛСВ И СНС ДА ОДГОВАРАЈУ ЗА ПРОБЛЕМЕ ОКО ТЦ ПРОМЕНАДА

Градски одбор Демократске странке Србије подсетио је данас грађане Новог Сада да је прошло више од десет дана од почетка препуцавања унутар градске власти, између коалиционих партнера Лиге социјалдемократа Војводине (ЛСВ) и Српске напредне странке (СНС), о проблемима на градилишту најновијег тржног центра Променада, те да су из тог препуцавања грађани Новог Сада сазнали за проблеме који за последицу могу да имају огромну и трајну штету по наш Град.

ГО ДСС подсећа да је једина реакција градоначелника била најава ванредне инспекције на градилишту, а да о „тој мисији“ од тада нема ни трага ни гласа.

С обзиром да јавност и даље није добила никакве званичне информације о збивањима око изградње ТЦ Променада, ДСС тражи од надлежних да јавно одговоре на следећа питања:

  1. Да ли је истина да се на градилишту ТЦ Променада, услед неадекватно изведене хидроизолације објекта, путем шест бунара сваке секунде испумпава више од 100 литара чисте подземне воде, што је количина воде која, на пример, подмирује потребе насеља величине Инђије?
  2. Колико и да ли уопште инвеститори изградње спорног објекта плаћају воду коју црпу, на шта их, иначе, обавезује закон?
  3. Колико инвеститори објекта плаћају упумпавање претходно извучене чисте воде у канализациони систем који је са толиком количином воде преоптерећен те такво стање прети поплавама приликом будућих падавина?
  4. За колико је опао ниво подземних вода који се очитава на мерачима (пијезометрима) постаљеним по Граду?
  5. Колико овакав недомаћински однос скраћује експлоатациони век тренутног водоизворишта за Нови Сад?
  6. Да ли ће Град предузети геотехничка испитивања и проверити утицај испирања финих честица тла (суфозије) на носивост тла у околини ТЦ Променада, те спречити оштећења на околним објектима?
  7. Да ли је истина да више није могуће исправити проблеме настале услед појефтињења изградње објекта, него ћемо заувек плаћати данак томе?
  8. Ко ће одговарати за штету узроковану радовима на градилишту ТЦ Променада приликом којих је у последње време неколико пута дошло до оштеђења електроенергетских водова, а који су за последицу имали нестанак струје у фабрици воде и прекид у водоснабдевању?
  9. Зашто није заустављена изградња и наложени додатни радови на објекту приликом појаве првих назнака проблема, с обзиром да је било јасно да проблеми превазилазе границе парцеле и да директно угрожавају шире подручје Града?
  10. Зашто Град партерно уређује околину ТЦ Променада по жељама и хировима његовог инвеститора и да ли је истина да ће Град плаћати 5.000 евра за сваки дан кашњења завршетка партерног уређења околине овог тржног центра?

Новосадски ДСС захтева од градске власти ЛСВ и СНС да престану са препуцавањем и хитно одговоре на постављена питања.

„Гурање проблема под тепих, или у овом случају под земљу, неће смањити њихову заједничку одговорност“, закључује у саопштењу ГО ДСС.

Извор: РТВ