ГОДИНА ВЕЛИКИХ ИСТОРИЈСКИХ ДАТУМА

Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Мирослав Штаткић синоћ је у Сремским Карловцима присуствовао обележавању три, за Војводину, важне годишњице.
Свечаном академијом под називом „Године које се памте“ означен је почетак прославе годишњице Карловачког мира, потписаног 1699. године, 100 година од завршетка Првог светског рата и 100 година од присаједињења Војводине Србији.
„Ове године обележавамо велике историјске датуме, који су значајни не само за Сремске Карловце, као место посебне српске духовности, већ и за целу Србију, па самим тим и Војводину,“ рекао је секретар Штаткић.
Ово место, како је казао, јесте вибрантна тачка бројних догађаја и датума, који су мењали ток наше историје и који су усмерени ка човеку и његовој духовности, као саставном делу људског бића. „Велики творац није у равнотежи постојања наше планете смислио ратове, као начин живљења, већ обрнуто, мир као равнотежу и баланс за норамалан живот. Зато на примеру херојства и јунаштва, који је између осталих имала и хероина Првог светског рата Милунка Савић, и на њеној животној причи, можемо да учимо, размишљамо и видимо да су мир, љубав и хуманост једини смисао и вредност постојања на овој планети“, рекао је Штаткић.
У име општине Сремски Карловци госте је поздравио председник Ненад Миленковић, напомињући да су Сремски Карловци били и остали место културе и духовности и као такви треба да трају, као порука српском јединству и данас.
У уметничком делу програма учествовао је Хор Свети Арсеније Сремац, а глумица ЈДП у Београду Весна Станковић извела је монодраму „Милунка Савић“.
Извор: ПС за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама