У ГОДИНИ ОБЕЛЕЖАВАЊА ЈУБИЛЕЈА ПРИСАЈЕДИЊЕЊА ВОЈВОДИНЕ СРБИЈИ, ПРОМОВИСАНА ЕДИЦИЈА „ПРЕЧАНСКИ СРБИ ДО СЛОМА АУСТРОУГАРСКЕ“

На свечаности која је данас одржана у централном холу Покрајинске владе, председник Покрајинске владе и председник Организационог одбора за обележавање стогодишњице присаједињења Војводине Краљевини Србији, Игор Мировић, представио је све активности којима ће током целе ове године бити обележен јубилеј датума када је пре сто година донета одлука од пресудне важности за српски народ и Србију.

Тим поводом, одржана је промоција едиције „Пречански Срби до слома Аустроугарске“, која обухвата књиге о најзначајнијим јавним иступима и политичком деловању српских првака у њиховој пожртвованој борби за остварење националних идеала и тако попуњава део српске историографије о Пречанским Србима у Аустроугарској монархији. Реч је о десет књига о Јаши Томићу, Светозару Милетићу, Јовану Суботићу, Лази Костићу, Светозару Прибићевићу, Михаилу Полит Десанчићу, Никанору Грујићу, Васи Стајићу, Тихомиру Остојићу, Јовану Јоци Лалошевићу.

Председник Мировић је изразио задовољство што су дела ових великана за слободу и самосталност српског народа овековечена у едицији „Пречански Срби до слома Аустроугарске“, капиталног издавачког подухвата „Прометеја“ и Радио-телевизије Војводине. Он је додао да су спремност на жртве и оданост свом народу тих великана биле путоказ потоњим генерацијама, те да ће књиге о њима обогатити све библиотеке у Војводини.

„Сви поменути и многи други наши великани су били истрајни неимари и претече онога што се догодило 25. новембра 1918. године, на Великој народној скупштини у Новом Саду, на којој је донета одлука о присаједињењу Војводине Краљевини Србије, којом је означен почетак епохе слободе и свеукупног просперитета чије плодове сви ми и данас уживамо. Зато је обележавање стогодишњице тог грандиозног догађаја којем ћемо посветити целу ову 2018. годину, не само наш, војвођански, него и свесрпски пројекат. Зато је почасни председник Организационог одбора председник Републике Александар Вучић, а у већини пројеката које припремамо са нама је и Министарство културе и информисања. Зато су, најзад, у том обележавању са нама сви којима су на срцу слобода, напредак и мир, без обзира којој нацији или вери припадају“, рекао је Игор Мировић.

Председник Мировић је навео сва активности којима ће се обележити овај велики јубилеј.

У Музеју присаједињења сталну поставку ће чинити пет збирки: докумената, фотографија, предмета, плаката и штампе, које ће бити трајно сведочанство велике борбе за остварење великог циља.

Свечаном седницом Покрајинске владе у Сремским Карловцима у мају ће бити обележена достигнућа и одлуке Мајске скупштине из 1848. године.

Поред едиције „Пречански Срби до слома Аустроугарске“ биће издата још једна капитална едиција под називом „Српска књижевност о Великом рату“.
У Матици српској биће одржан научни скуп посвећен из више аспеката овој теми.

Велики јубилеј биће повод да се присаједињење Војводине Србији овековечи и играним филмом, који ће премијерно бити приказан у новембру, као и позоришном представом, а добиће и посебно место на друштвеним мрежама, кроз пројекат тридесетак кратких документарно-играних филмова о личностима и догађајима који су одлучујуће допринели остварењу националног сна о присаједињењу.

У новембру ће у Новом Саду бити откривен споменик краљу Петру Првом ослободиоцу, одржане свечана седница Скупштине Војводине и свечана академија у Српском народном позоришту.

Обележавање јубилеја ће се заокружити 25. новембра, великом академијом, која ће на иницијативу председника Србије, бити одржана у Београду.

На данашњој промоцији едиције „Пречански Срби до слома Аустроугарске“ говорили су главни и одговорни уредник „Прометеја“ Зоран Колунџија, генерални директор Радио-телевизије Војводине Миодраг Копривица, и аутори књига Дејан Микавица и Горан Васин.

Извор: Влада АП Војводине