ГОДИШЊИ КОНЦЕРТ ГРАДСКОГ ТАМБУРАШКОГ ОРКЕСТРА „БРАНКО РАДИЧЕВИЋ“

Градски тамбурашки оркестар „Бранко Радичевић” из Руме одржао је годишњи концерт под називом “1969…2019 Тамбуром кроз време” у четвртак, 5. децембрa, којим је прослављено и 50. година њиховог постојања.

У до последњег места испуњеној Великој дворани Културног центра „Брана Црнчевић“ у публици су се нашли и признати музички ствараоци који су дошли из других градова да подрже румске колеге.

Концерт је почео Баховом „Фугом у г-молу” коју је извео квартет Градског тамбурашког оркестра „Бранко Радичевић” а две композиције је одсвирао њихов дечији ансамбл. Извођачки ансамбл одсвирао је „Увертиру за Фигарову женидбу”, део из балета „Ромео и Јулија” и арију из оперете „Слепи миш” где је као солиста наступила оперска уметница др Агота Виткаи Кучера. Вокални солиста Дејан Љутовац оставио је снажан утисак аријом из опере „Турандот”.

Свиране су и композиције  аутора који су уједно и чланови оркестра, “Зимска импресија” Предрага Павловића и “Бранково оро” Дејана Ћирковића, специјално писане за овај оркестар. „Подмосковске вечери” и „Уралску рјабинушку” певала је Верица Пејић уз пратњу Хора Епархије сремске „Свети Николај”из Сремских Карловаца.

Вокална солисткиња Јадранка Гојић извела је изворну песму са Косова „Маријо дели бела кумријо”, а наступио је и Милош Аврамовић,члан песмом Станише Стошића „Због тебе моме убава”. Било је очекивано да се чује и „Бранково оро”.

Уследио је део концерта замишљен као Балкански спој, односно сплет игара и песама. Стога је публика уживала у изворним песмама, гајдашком и славонском колу, заорило се и заиграло уз „Играле се делије”. Солиста на гајдама био је Филип Јовић Вујаковић, а на самици Никола Бирач. Наступили су и фолклораши Друштво за неговање народне традиције „Пећинци” и женска група Српског певачког друштва у Руми. Талентована фрулашица Неда Николић свирала је композицију Боре Дугића „Игра скакаваца” а за бис је изведен „Марш на Дрину”.

Градски тамбурашки оркестар „Бранко Радичевић” из Руме само је на први поглед аматерски јер се његови чланови баве другим пословима. Међутим, по ономе што раде, они су одавно златни! Освајали су највиша одличја на фестивалима, а по иностранству награђивани десетоминутним стајаћим овација. Ове године наступили су и у Кини. Чланови су им ученици и студенти који равноправно свирају са одраслим музичарима. Иако њихово друштво обележава 50 година трајања, они се и те како подмлађују. Зато смо и навели шта је све било на програму, јер је њихов избор музике за извођење на тамбурама – више него фасцинантан. Препознатљиву енергију и шарм оркестру даје уметнички руководилац и диригент, проф. Смиљана Јанчић.

Сем Општине Рума, концерт су подржали бројни покровитељи који доприносе да Градски тамбурашки оркестар „Бранко Радичевић” из Руме свој рад проноси на овако импресиван начин. 

Извор: Општина Рума