GOJKOVIĆ: ČANAK ZVAO KATALONCE, SPREČILA SAM SKANDAL

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je da je sprečila veliki diplomatski skandal, pošto je zaustavila poziv koji je predsednik skupštinskog Odbora za evropske integracije Nenad Čanak uputio poslanicima parlamenta španske pokrajine Katalonije za učešće na međunarodnom skupu u Beogradu.

Da je poziv realizovan, kaže Gojković, to bi bila uvreda za Španiju, zemlju čiji teritorijalni integritet i suverenitet Srbija apsolutno podržava i koja podržava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije.

Gojković je za „Politiku“ rekla da je Čanak na skup „Idejom EU do mira i razvoja“, koji se održava u Skupštini Srbije, bez konsultacija sa njom i bez njenog znanja i članova Odbora, pozvao parlamentarce Kosova, ali i poslanike španske pokrajine Katalonije, koja je održala referendum o nezavisnosti.

Objašnjavajući kako je pozivnica mogla da bude upućena u Prištinu i Kataloniju, Gojković kaže da je Čanak privatizovao organizaciju ovog dobro osmišljenog skupa, kojem prisustvuju predsednici pojedinih parlamenata, ministri, ambasadori, a tu su i španski parlamentarci.

„U razgovoru sa zaposlenima u Odboru saznala sam da su adrese za pojedine potencijalne učesnike ovog skupa, kojih ovde nema posle moje reakcije, stizale direktno iz Lige socijaldemokrata Vojvodine. To je bio pokušaj LSV-a da sprovede svoju, a ne politiku države Srbije“, navela je Gojković.

Ona je dodala da je nakon njene reakcije Skupština uputila pismo parlamentu Katalonije da su pozvani greškom i da njihove potvrde dolaska ne važe.

„Čanak sada nešto spinuje ono što je uradio, ne pominjući Kataloniju i njegovu nameru da upravo u Beogradu, u Narodnoj skupštini, poslanici iz Prištine i Katalonije povedu dijalog o tome kako su izvršili secesiju na teritorijama dve suverene i prijateljske zemlje, kao što su Srbiija i Španija“, rekla je Gojković.

Ona je dodala da je sekretar Odbora za evrointegracije smenjen, jer je naloge za pozive dobijao od Čankove stranke LSV, te dodala da će tražiti od članova Odbora da budu mnogo aktivniji i da pomnije prate sve što se tiče organizacije nekog skupa, kako bi se ubuduće izbegli ovakvi skandali.

Izvor: Srna/N1