ГОЈКОВИЋ И ЖУИШЕНГ О ИНТЕНЗИВИРАЊУ САРАДЊЕ ВОЈВОДИНЕ И КИНЕСКЕ ПРОВИНЦИЈЕ ГУАНГДОНГ

Председница Покрајинске владе Маја Гојковић састала се данас са делегацијом кинеске провинције Гуангдонг, коју предводи потпредседник Су Жуишенг. 

АП Војводина и провинција Гуангдонг имају потписан споразум о сарадњи, а сада је, према оцени председнице Гојковић и потпредседника Жуишенга, моменат да се учини корак напред, те да се између наших двеју покрајина реализују конкретни пројекти посебно у областима културе, туризма и спорта. 

„Поносни смо на традиционално пријатељство Србије и Кине, као и на сарадњу коју остварујемо на регионалном нивоу између АП Војводине и кинеских провинција“, истакла је овом приликом председница Гојковић. 

Председница је нагласила да су односи Србије и Кине на изузетно високом нивоу, те да је недавни сусрет председника Александра Вучића и Си Ђинпинга у Београду, који је резултирао потписивањем Заједничке изјаве о продубљивању и подизању свеобухватног стратешког партнерства и изградњи заједнице Србије и Кине са заједничком будућношћу у новој ери – отворио врата за бројне нове могућности за сарадњу и инвестиције. 

Она је додала да тај документ обавезује и све који спроводе политику на свим нивоима да у свим областима од заједничког интереса конкретизују сарадњу са кинеским партнерима. 

Гојковић и Жуишенг су у разговору оценили да се заједнички инфраструктурни пројекти између Србије и Кине реализују предвиђеном динамиком, а посебно је истакнут значај попут изградње брзе железнице Београд–Будимпешта, која ће допринети економском развоју и развоју туризма, а пре свега, грађанима омогућити брже и безбедније путовање. 

У разговору је посебно истакнуто да постоји простор за интензивирање сарадње у области културе, промоције и заштите културне баштине, те гостовање традиционалиних и модерних уметничких трупа у Србији и Кини. 

„Повезивањем наших информативних кућа и туристичких организација заједнички треба да радимо на промоцији привредних, туристичких и културних потенцијала наших држава и покрајина“, изјавила је председница Гојковић и навела да је Војводина све атрактивнија туристичка дестинација за кинеске туристе, који су овде добродошли. 

Састанку у Покрајинској влади су присуствовали покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Александра Ћирић Бошковић, покрајински секретар за привреду и туризам Ненад Иванишевић и помоћник покрајинског секретара за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Видосава Ендерић.