GORIVO BEZ AKCIZA NEOPHODNO RATARIMA

Potrošnja dizel goriva u poljoprivredi predstavlja jednu od najskupljih stavki. Udruženja naftnih kompanija Srbije kažu da su poljoprivrednici često primorani da gorivo nabavljaju na sivom tržištu iz susednih zemalja.

Naftne kompanije čine sve što je u njihovoj mogućnosti, pa je tako dizel nedavno pojeftinio, što će donekle finansijski olakšati radove u poljoprivredi, ali to nije dovoljno. Država je ta koja bi trebalo da načini ključni potez, izjavio je za RTV Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović.

Čak oko 10 odsto ukupne potrošnje dizela odnosi se na poljoprivredu, primera radi za jedan hektar jabuka treba 300 litara dizela godišnje, a ni proizvodnja povrća nije moguća bez potrošnje ovog energenta ukazuju stručnjaci.

Poljopriverdnici podsećaju da je država prestala da regresira dizel gorivo (u iznosu od 3.000 dinara po hektaru) još od 2015. U evropskim zemljama njihove kolege koriste “zeleni dizel” namenjen isključivo za traktore i plaćaju ogromne kazne ukoliko ga ne koriste namenski. Ono čime bi naši proizvođači bili zadovoljni jeste u svakom slučaju gorivo bez akciza.

Извор: RTV